Средба на заменикот министер Бајрактар со делегација од Република Турција

Во работна посета на Министерството за труд и социјална политика беше делегација од Република Турција во состав: Зихни Шахин- градоначалник на Општина Самсун, Мурат Икиз-градоначалник на Општина Хавза и Иззет Алтунташ-претседател на Конфедерациски синдикат на Турци од Балканот.

Царовска:Овозможуваме раст на платите во Македонија

„Овозможуваме раст на платите на вработените во Македонија, со тоа што со најновите измени и дополнувања на Законот за минимална плата ја засилуваме поддршката фирмите да исплаќаат повисоки плати на работниците“.

Царовска: Обезбедуваме хумани и достоинствени услови за живот за децата од Јавната институција „25 Мај“

Сите 25 деца од ЈУ за згрижување деца со воспитно социјални проблеми „25 Мај“ од денеска ќе живеат во мали групни домови. Како што претходно најавивме, Министерството за труд и социјална политика со целосната трансформација на оваа институција го продолжува успешно процесот на деинституционализација во Македонија.

Царовска: Работиме на тоа најранливите да ги активираме на пазарот на трудот

Справување со проблемот сиромаштија, деинституционализацијата и растот на платите во Македонија, беа само дел од темите на кои министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, зборуваше на вчерашното интервју за „Макфакс“.

Отворен мал групен дом во Тимјаник, четири деца преместени од СЗ Демир Капија

Официјално почнува со работа новиот мал групен дом во Тимјаник, неготинско. Од денеска тука ќе бидат сместени четири деца од Специјалниот завод Демир Капија.

Царовска: Со јакнење на партнерството со граѓаните создаваме праведен и функционален систем

„Само преку правно зајакнување на граѓаните може да создадеме одговорен, праведен и функционален систем. Токму затоа одлучивме граѓанските организации да бидат наши партнери во јакнењето на ранливите групи на локално ниво, кои често немаат пристап до правда “, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во обраќањето на Самитот за отворено владино партнерство, во Тбилиси, Грузија.

Царовска: Подготвен Национален акциски план за спроведување на Истанбулската конвенција

“Насилството врз жените и семејното насилство не е само женско, туку национално прашање, родовата еднаквост не е само прашање на фундаментални човекови права, туку и основа за просперитет и одржлив развој”.

Царовска: Започна практичната имплементација на персонална асистенција за лица со попреченост

Започна практичната имплементација на персонална асистенција за лица со попреченост. 92 невработени лица добија сертификати за персонални асистенти на лица со попреченост преку обуката што ја организираше Министерството за труд и социјална политика во соработка со Агенцијата за вработување и Црвениот крст на Македонија.

Настани/најави/соопштенија

13.8.2018

Средба на заменикот министер Бајрактар со делегација од Република Турција

Во работна посета на Министерството за труд и социјална политика беше делегација од Република Турција во состав: Зихни Шахин- градоначалник на Општина Самсун, Мурат Икиз-градоначалник на Општина Хавза и Иззет Алтунташ-претседател на Конфедерациски синдикат на Турци од Балканот.

Повеќе

6.8.2018

МТСП: Започнаа обуките за интегрирано управување со случаеви во системот на социјалната заштита

Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување, во партнерство со УНИЦЕФ и УНДП, денес започнаа со интензивни обуки за интегрирано управување со случаеви. Ова е една од клучните алки во реформата на социјалната заштита, со што се воспоставува систем на социјални услуги во заедницата кои нудат услуги и поддршка по мерка на поединецот. Ова значи дека едно стручно лице ќе управува со случајот и ќе има обврска да го следи семејството. На овој начин, социјалниот работник многу подобро ќе ги знае состојбите во семејството, ќе го следи нивниот напредок но и проблемите во секојдневнието. Ова дирекно ќе влијае на превенција од многу потенцијални ризици, но и ќе придонесе кон побрзо извлекување на семејствата од ризик со нивна активација на пазарот на труд. 

Повеќе

1.8.2018

Царовска:Овозможуваме раст на платите во Македонија

„Овозможуваме раст на платите на вработените во Македонија, со тоа што со најновите измени и дополнувања на Законот за минимална плата ја засилуваме поддршката фирмите да исплаќаат повисоки плати на работниците“. Ова го рече министерката Мила Царовска, која денеска се сретна со менаџментот и вработените на текстилната фабрика „Голден Текст“ во Кочани. Целта на посетата беше да ги запознае со најновите мерки кои ги обезбеди државата за раст на платите.

Повеќе

27.7.2018

Царовска: Обезбедуваме хумани и достоинствени услови за живот за децата од Јавната институција „25 Мај“  

Сите 25 деца од ЈУ за згрижување деца со воспитно социјални проблеми „25 Мај“ од денеска ќе живеат во мали групни домови. Како што претходно најавивме, Министерството за труд и социјална политика со целосната трансформација на оваа институција го продолжува успешно процесот на деинституционализација во Македонија.

Повеќе

25.7.2018

Царовска: Работиме на тоа најранливите да ги активираме на пазарот на трудот

Справување со проблемот сиромаштија, деинституционализацијата и растот на платите во Македонија, беа само дел од темите на кои министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, зборуваше на вчерашното интервју за „Макфакс“.

Повеќе

24.7.2018

МТСП: Обезбедуваме поддршка за раст на платите

Министерството за труд и социјална политика ја засилува поддршката за работниците да добијат повисока минимална плата, но истовремено ги штити и нивните работнички права. Со предложените измени и дополнувања на Законот за минимална плата што вчера ги изгласаа пратениците, фирмите коишто на вработените ќе им ја покачат минималната плата ќе добиваат државна помош.

Повеќе

20.7.2018

Отворен мал групен дом во Тимјаник, четири деца преместени од СЗ Демир Капија

Официјално почнува со работа новиот мал групен дом во Тимјаник, неготинско. Од денеска тука ќе бидат сместени четири деца од Специјалниот завод Демир Капија.

Повеќе

19.7.2018

Царовска: Со јакнење на партнерството со граѓаните создаваме праведен и функционален систем

„Само преку правно зајакнување на граѓаните може да создадеме одговорен, праведен и функционален систем. Токму затоа одлучивме граѓанските организации да бидат наши партнери во јакнењето на ранливите групи на локално ниво, кои често немаат пристап до правда “, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во обраќањето на Самитот за отворено владино партнерство, во Тбилиси, Грузија.

Повеќе

17.7.2018

Царовска: Подготвен Национален акциски план за спроведување на Истанбулската конвенција

“Насилството врз жените и семејното насилство не е само женско, туку национално прашање, родовата еднаквост не е само прашање на фундаментални човекови права, туку и основа за просперитет и одржлив развој”.

 

Повеќе

16.7.2018

Царовска: Започна практичната имплементација на персонална асистенција за лица со попреченост

Започна практичната имплементација на персонална асистенција за лица со попреченост. 92 невработени лица добија сертификати за персонални асистенти на лица со попреченост преку обуката што ја организираше Министерството за труд и социјална политика во соработка со Агенцијата за вработување и Црвениот крст на Македонија.

Повеќе

15.7.2018

Царовска: Ќе се намалува старосната граница за пензионирање на рударите

Министерството за труд и социјална политика, преку Владата на Македонија ќе предложи законски измени и дополнувања со кои ќе се намалува старосната граница за пензионирање на рударите. Оваа промена, денеска во Македонска Каменица, ја соопшти, минситерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, на средба со рударите, менаџментот на рудникот САСА, дел од Синдикатите и градоначалничката Соња Стаменкова.

Повеќе

12.7.2018

Царовска: Правиме заеднички напори за намалување на невработеноста

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска учествуваше на координативен состанок за вмрежување на активностите за развој на работната сила во Македонија. 

Повеќе

11.7.2018

МТСП:Во Кавадарци отворена градинка со капацитет за 75 деца

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, денеска присуствуваше на свеченото отворање на новата градинка, “Буба Мара”, која функционира како дел од ЈОУДГ “Рада Поцева” во Кавадарци.

Повеќе

6.7.2018

Обучен тим од 35 професионалци од повеќе области  

Министерството за труд и социјална политика заедно со УНИЦЕФ организираше тренинг и обучи тим од 35 професионалци од повеќе области. Овој тим ќе може да прави проценка на можностите и потребите на лицата со попреченост.

Повеќе

6.7.2018

МТСП: Разменуваме искуства со Шпанија на полето на социјална инклузија и вработување на ранливи групи

Создавање на програми за поголема социјална вклученост и вработување на тешко ранливи групи преку пилот проект во Македонија, беше целта на неколкудневната работната посета на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска на Шпанија. Договорена е поинтензивна соработка помеѓу двете Влади во делот на социјалната заштита, како и спроведување на пилот програмата за инклузија и вработување на тешко вработливи лица АЦЕДЕР во Македонија, за што ќе добиеме техничка помош од Шпанија и УНДП.

Повеќе

6.7.2018

Заменикот министер Бајрактар на дебата посветена на унапредувањето на правата на лицата со попреченост

Заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар учествуваше на дебата на тема „Игра на среќа врз несреќните – јаболко на раздорот”  организирана од Полио Плус-движење против хендикеп, а со цел да се отвори прашањето за распределбата и целисходноста на распределбата на средствата од игрите на среќа и забавни игри.

Повеќе

5.7.2018

МТСП: Министерството за труд и социјална политика оценето како најтранспарентно во истражувањето на Мeтаморфозис 

Резултатите од истражувањето на организацијата „Метаморфозис“ за трансапрентноста на владите во регионот и институциите во Република Македонија, покажуваат дека Министерството за труд и социјална политика е најтранспарентно во своето работење. 

Повеќе

3.7.2018

Зголемен посебниот додаток за лица со посебни потреби 

Со одлука на Влада денеска се донесени измени и дополнувања на Законот за заштита на децата. Со измените е предвидено зголемување на корисниците на право на посебен додаток за дете со специфични потреби коешто има пречки во телесниот или менталниот развој или комбинирани пречки во развојот до 26 години. Освен зголемувањето на сумата за посебен додаток овие лица ќе бидат и здравствено осигурани, ако не се осигурани согласно со Закон.

Предложените измени и дополнувања на Законот за заштита на децата ги содржи следниве решенија:

Повеќе

2.7.2018

МТСП: Во првите три месеци од пилот програмата „Младинска гаранција“ врабoтени 419 лица

Пилот програмата „Младинска гаранција“ дава одлични резултати во првите три месеци од нејзината реализација. Податоците покажуваат дека за овој период во Скопје, Струмица и Гостивар се вработиле 419 лица, 196 почнале да посетуваат обука, а 160 почнале пракса во некоја компанија. 

Повеќе

26.6.2018

Царовска во Неготино и Тимјаник: Заедно со жителите одлучивме дека во Тимјаник ќе има мал групен дом 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска вчера повторно ги посети Неготино и Тимјаник и заедно со градоначалникот на општина Неготино Тони Делков се сретна со локалните жители. Недоразбирањата се веќе минато, а подготовките за малиот групен дом во Тимјаник продолжуваат. „Никогаш не се сомневав во хуманоста на нашите граѓани и верував дека првата несакана епизода е само недоразбирање“, изјави министерката Царовска. “Драго ми е што овој пат имавме многу конструктивна дискусија и жителите дадоа поддршка на она што го правиме. Јас верувам дека Тимјаник ќе биде симбол на хуманоста на нашето општество, а жителите ќе се гордеат со тоа“, заклучи министерката. 

Повеќе

25.6.2018

Царовска: Градиме општество еднакво за сите! 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска презентирајќи ги измените на новиот текст на Законот за спречување и заштита од дискриминација рече дека тој има за цел да обезбеди принцип на еднаквост во заштитата од  дискриминација и во остварување на човековите права и слободи. Во него се прошируваат основите, се менува и подобро се дефинира поимникот и дефиницијата за дискриминација. 

Повеќе

25.6.2018

Придонес на јавноста за подобра стратегија за деинституционализација
 
Рокот за јавна расправа за нацрт- Националната стратегија за деинституционализација 2018-2027 истече на 24.6.2018 година. Министерството за труд и социјална политика (МТСП) изразува благодарност до сите граѓани и претставници на институциите, академската заедница и на граѓанскиот сектор, кои одвоија време да придонесат, со своите забелешки и коментари, за подобрување на стратегискиот документ.

 

Повеќе

14.6.2018

Иновативни решенија за просперитет и солидарност

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, беше претседавач на сесијата на тема „ Иновативни решенија за просперитет и солидарност “, во рамките на меѓународната конференција во Талин, Естонија, насловена „Здравствени системи за просперитет и солидарност“.

Повеќе

11.6.2018

Царовска во посета на групниот дом во Неготино: Деинституционализацијата е првиот чекор кон градење похумано општество

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со постојаната претставничка на ОН во земјава Луиза Винтон, претставникот на УНИЦЕФ Бенџамин Перкс и претставници од Европската делегација денеска го посети новиот групен дом во Неготино. Во него ќе бидат сместени три деца со интелектуална попреченост, досега згрижени во Специјалниот завод Демир Капија.

Повеќе

8.6.2018

Царовска од Белград: Земјата напредува онолку колку што се подобрува квалитетот на животот на сите граѓани

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска учествуваше на регионална конференција „Иднината на државите на благостојба на Западен Балкан“ во организација на Центарот за социјална политика од Белград.

Повеќе

6.6.2018

Царовска се обрати на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот во Женева

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, учествува на 107-та конференција на Меѓународната организација на трудот, која се оддржува во Женева. 

Повеќе

5.6.2018

МТСП: Отворен реновираниот Дневен центар за деца со аутизам во Топанско Поле

Министерката за труд и социјална политика денеска присуствуваше на отворањето на   реновираниот  Дневен центар за деца со аутизам во Топанско Поле. Реновирањето е плод на заедничка соработка помеѓу  Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на град Скопје, Здружението на граѓани „Имаго Плус„ и ЈУ “Завод за рехабилитација на деца и младинци“ – Скопје. Во реновирање на центарот во кој се обезбедува психосоцијален третман и поддршка за децата со попреченост и советодавна работа со нивните родители, поддршка даде и приватниот сектор. КБ Публикум инвест АД Скопје и Дигит Експрес ММ ДООЕЛ обезбедија дидактички материјали и играчки за децата кои ќе го посетуваат центарот.

Повеќе

Медиумски активности

Празници/неработни денови

21 август 2018 година - Курбан Бајрам

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07),   21 август 2018 година (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед во Република Македонија.

 

Повеќе

Јавна дебата

за нацрт-Стратегијата за деинституционализација 2018-2027


Министерството за труд и социјална политика Ве поканува да земете учество во финализирањето на нацрт-Националната стратегија за деинституционализација 2018-2027. Нацртот можете да го преземете овде. 

Првата јавна дебата по однос на овој стратегиски реформски документ ќе се одржи во четврток, 17 мај 2018 година, на Филозофскиот факултет во Скопје, со почеток во 10 часот.

Повеќе

Доставување на коментари и предлози

Акциски план за спроведување на Конвенцијата за спречување и борба против насилството врз жените и семејното насилство на Република Македонија 2018-2023

Повеќе

Повици/ огласи

                                                                 ИЗВЕСТУВАЊЕ

списокот за лица корисници на услугата за Бањско климатска рекерација на корисници на пензија за 2018 година ( втор циклус )

Покана за изразување на интерес

Министерството за труд и социјална политика објавува покана за изразување на интерес за присуство на обука на тема “Новини во проектирањето на установи за згрижување и воспитание на деца-детски градинки ”. Обуката ќе ја споведе  реномиран меѓународен консултант – архитект во периодот од 9ти до 13ти јули 2018 година во просториите на Министерството за труд и социјална политика –Скопје.

Право на учество имаат сите заинтересирани проектантски компании кои поседуваат лиценца Б за проектирање и /или за ревидирање на проектна документација. 

Од компаните кои ќе учествуваат на обуката ќе се очекува да дадат поддршка на  Минстертвото за труд и социјална политика во подготовка на основни проекти и  ревизија на проекти. 

Команиите кои се заинтересирани да достават известување за изразување на интерес кај арх. Маја Даскаловска на mdaskalovska@mtsp.gov.mk или на тел. 071/325-134 најдоцна до 05.07.2018 година до 12 часот.

ЈАВЕН ПОВИК

Министерство за труд и социјална политика објавува Барање за изразување на интерес за подготовка/ревизија на основен проект изградба на градинка во Кочани

ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

МИНИСТЕРСТВО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

ПОВИК

за учество во работа на Комисијата за ревизија на наод, оценка и мислење за утврдување на инвалидност, односно неспособност за работа  за 2018 година


Врз основа на член 12 од Закон за упатување работници од Република Македонија во други држави за изведување на градежни работи преку  проектни договори и за вршење на други сезонски работи ("Службен весник на Република Македонија" број 166/12 и 30/16), Комисијата за деташман при Министерството за труд и социјална политика, објавува

Повторен јавен повик за прибирање на барања од заинтересирани правни лица за учество при распределбата на правото за упатување на работници (деташман) за изведување на проектни договори во СР Германија, за периодот до 30 септември 2018 година 

Јавна установа за згрижување деца со воспитно социјални проблеми и нарушено поведение Скопје објавува

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2018

За вработување на неопределно време на 18 (осумнаесет) даватели на јавни услуги од категорија А стручни (Воспитувачи) во Јавната установа за згрижување деца со воспитно социјални проблеми и нарушено поведение на следните работни места

Повик за користење на бесплатна услуга

за одмор и рекреација на деца од семејства со социјален ризик и деца корисници на посебен додаток за време на летниот распуст 2018 година

Повик

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица-нерегистрирани во матична книга на родени  

(македонски јазик) (ромски јазик)  (турски јазик) (албански јазик)

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година

Известување за полагање стручен испит за безбедност при работа

Министерството за труд и социјална политика ги информира кандидатите кои треба да полагаат стручен испит за безбедност при работа, дека испитот е закажан на следниве термини:

• 26.06.2018 година - Испит за проверка на теоретското знаење на кандидатите (теоретски дел), од 9:00 до 11:00 часот и 

Повеќе

Решение

Решение за утврдување на критериумите и методологија за рангирање и избор на општини за кои ќе се обезбеди финансирање со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст

Повик за условен паричен надоместок

Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на социјална парична помош во чии што домаќинства има членови кои што се редовни ученици во средно образование дека започнува поднесувањето на барањата за вклучување во Програмата за условен паричен надоместок за средно образование за учебната 2017/2018 година. Износот на Условениот паричен надоместок е 12.000,00 МКД на годишно ниво и овие средства се исплаќаат на мајката на ученикот.

Повеќе