4.7.2017

Средба на Царовска со амбасадорот Жбогар

Министерката за труд и социјална политика оствари средба со шефот на Делегацијата на Европската унија во Република Македонија амбасадорот Самуел Жбогар. 

Повеќе

4.7.2017

Средба на министерката за труд и социјална политика со стечајните работници 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во Куманово одржа средба со стечајните работници на која се дискутираше за решенијата кои ќе бидат опфатени со Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, познат како “Закон за стечајци”.

Повеќе

4.7.2017

МТСП: Исплата на права од социјална заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека е отпочната исплатата на социјалната парична помош, паричниот надоместок за помош и нега од друго лице и субвенциите за електрична енергија за месец мај 2107 година.

Повеќе

3.7.2017

Средба на Царовска со Рома СОС

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска одржа средба со претставници и соработници на Ромската организација за мултикултурна афирмација (Рома СОС). 

Повеќе

3.7.2017

ДИТ изврши 97 инспекциски надзори  и донесе 37 решенија за забрана за работа

Министерството за труд и социјална работа инфорима дека во периодот од 29 јуни до 1 јули 2017 година за време на топлотниот бран дежурните екипи на Државниот инспекторат за труд извршија 97 инспекциски надзори од областа на безбедност и здравје при работа на целата територија на Република Македонија. 

Повеќе

1.7.2017

С О О П Ш Т Е Н И Е

Министерството за труд и социјална политика ги потсетува работодавачите на нивната обрска за почитување на препораките за заштита на работниците во деновите со неповолни временски услови за работа, односно топлотниот бран кој ја зафати земјата.

На работодавачите им се препорачува да го реорганизираат работното време во насока на избегнување активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот. 

Повеќе