26.3.2019

Отворен првиот контакт центар за глуви и наглуви

Денеска стартуваше со работа првиот контакт центар за глуви и наглуви лица којшто е дел од програмата на  Сојузот на глуви и наглуви лица финансирана од државата. Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во своето обраќање истакна дека поддршката која што глувите и наглувите лица ќе ја добиваат од толкувачи на знаковен јазик преку мобилна апликација ќе значи многу за нивното секојдевно функционирање. Контакт центарот во којшто сега се ангажирани двајца толкувачи ќе работи од понеделник до петок од 8 до 18 часот.

Повеќе

26.3.2018

Царовска: Поделеното родителско отсуство е важно за родовата рамноправност и раниот детски развој

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска учествуваше на Панел дискусијата „Споделено родителско отсуство–Зошто е важно, најдобри практики и искуства“ организирана од граѓанската организација Реактор. Тема на дебатата беа унапредување на правата на родителите, родовата еднаквост, раниот детски развој и креирање Закон за работни односи во којшто породилното отсуство што ќе го користи таткото нема да биде условено од користењето на породилното од мајката. 

 

Повеќе

25.3.2019

МТСП:Со социјалната реформа не се кратат, туку се унапредуваат правата на лицата со попреченост

Министерството за труд и социјална политика најостро ги деменатира невистините изнесени во денешната изјава од „Хендикеп плус“,  дека со предложениот закон за социјална заштита се кратат правата на лицата со попреченост. Напротив, со новата законска регулатива се унапредуваат правата и тоа преку неколку основни начела:

Член 15 – начело на еднаков третман и недискриминација

Член 17 – начелото на партиципативност;

Член 18 – начело на индивидуализација;

Член 22 – начело на најдобар интерес

Повеќе

22.3.2019

Министерката Царовска во Женева: Инвестирањето во градинките значи поквалитетен ран детски развој и поголема вклученост на жените на пазарот на труд

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска во Женева учествуваше на Регионалниот форум на УНЕЦЕ 2019: Врсничко учење за одржлива иднина.  Министерката беше дел од панел дискусијата за раниот детски развој на која говореше за конкретните чекори што Република Северна Македонија ги прави за создавање квалитетен човечки капитал.

Повеќе

21.3.2019

MТСП: Воведуваме надоместок и за жените со обострана ампутација на дојка

Со новиот Правилник за листата за видовите телесни оштетувања врз основа на кои се стекнува со правото на паричен надоместок и процентите на оштетувањата воведуваме надоместок и за жените коишто имаат обострана ампутација на дојка. Досега право на надоместок имаа само жените со еднострана и обострана радикална ампутација на дојка. Воведувањето на ова право од пензиско инвалидско осигурување е на барање на повеќе Здруженија на жени за борба против ракот на дојка.

Повеќе

20.3.2019

Со новиот Закон за социјална заштита се овозможува поквалитетен живот за лицата со попреченост

Унапредување на правата и овозможување на подобри услови за лицата со попреченост е приоритет на Министерството за труд и социјална политика. Со новиот Закон за социјална заштита, кој е дел од социјалната реформа, се воведуваат две целосно нови услуги за лицата со попреченост-Лична асистенција и услугата Домашна нега. Правото за попреченост се проширува и за лицата со интелектуална попреченост, додека додатокот за надоместок за плата за скратено работно време за родител кој чува дете со попреченост се зголемува до 50% од просечна нето плата.

Повеќе

20.3.2019

Царовска: Потребен поквалитетен живот за сиромашните граѓани, да кажеме ЗА социјалната правда во нашата држава

„Гледам тука лица кои со години се борат и се бореа заедно со мене и без мене за намалување на нееднаквоста во оваа наша држава, се бореа за подобри социјални права за нашите граѓани, се бореа против сиромаштијата. Не само што се боревме, денеска имаме моќ да направиме чекори, суштински да нашата држава стане поправедна, поеднаква, да има помалку сиромашни граѓани“, со овие зборови министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, го започна своето обраќање на јавната расправа за предложениот Закон за социјална заштита која се одржа денеска во Собранието на Република Северна Македонија.

 

Повеќе

20.3.2019

МТСП: Јавна расправа за предложениот Закон за социјална заштита, се очекува социјалната реформа пратениците да ја изгласаат до крајот на март

Јавна расправа за Предлог законот за социјална заштита денеска со почеток во 12 часот ќе се одржи во Собранието на Република Северна Македонија. На расправата покрај учествотото на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и пратеници се очекува да дискутираат и претставници од граѓанските организации и експерти. Предложениот Закон за социјална заштита е една од трите законски регулативи од социјалната реформа со која се преобразува целото општество и начинот на кој државата се грижи за најранливите, но и се воведува праведна распределба на средствата.

Повеќе

20.3.2019

Разменети искуства за собирање на вишоците на храна

Во насока на дадените заложби на Владата на Република Северна Македонија за искористување на вишоците на храна кои во моментот многу често завршуваат како отпад, на 20.03.2019 година беше реализирана средба помеѓу  заменик министерот за труд и социјална политика, Ѓонул Бајрактар  и претставникот на хуманитарната организација „Тафел” од Германија, Манфред Јабс.

Повеќе

19.3.2019

МТСП: Социјалните работници имаат клучна улога во креирањето на позитивните општествени промени

Министерството за труд и социјална политика го честита Меѓународниот ден на социјалната работа, кој оваа година се одбележува со фокус на важноста на меѓучовечките односи. Денеска социјалните работници од целиот свет заеднички ги одбележуваат достигнувањата на професијата и ја подигнуваат јавната свест за клучната улога на социјалниот работник во креирање на позитивните промени во општество и грижа за ранливите категории граѓани.

Повеќе

12.3.2019

Царовска од Њујорк: Борбата за правата на жените е европска, но и светска вредност

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска учествуваше на 63-та сесија на Комисијата за статусот на жените на Обединетите нации, тело посветено на промоција на родовата еднкаквост и правата на жените секаде низ светот. Министерката Царовска имаше обраќање на панел дискусијата на тема „Насилство врз жени и девојки во Југоисточна и Источна Европа“, во организација на ОБСЕ, UN Women, UNFPA и ЕУ.

Повеќе

11.3.2019

Победа за сите граѓани и еднаквоста, изгласан е Законот за заштита и спречување на дискриминација

Законот за спречување и заштита од дискриминација денеска беше изгласан од пратениците во Собранието. Со овој Закон се овозможува еднаква заштита и достоинствен живот за сите граѓани и граѓанки на Република Северна Македонија. 

Повеќе

8.3.2019

МТСП: Со последното усогласување априлската минимална нето плата расте на 12.507 денари

Минималната бруто плата се усогласува за 3,3% и ќе изнесува 17.943 денари, односно нето 12.507 денари. Согласно Законот за минимална плата усогласувањето ќе започне да се применува со исплатата на платата за месец април годинава. Во моментот бруто минималната плата во Република Северна Македонија изнесува 17.370 денари, односно 12.165 денари во нето износ. Со последното усогласување минималната плата ќе порасне за 573 денари во бруто износ.

Повеќе

7.3.2018

Царовска на дебата за вработеноста на младите: Во Оперативниот план одвоивме 44 милиони денари за 1.625 невработени млади да се стекнат со практични вештини

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска учествуваше на панел дебата „Високообразовани, а нископлатени: Вработеност на младите“, организиарна од Finance Think. На дебатата се зборуваше за положбата на младите на пазарот на трудот и за младинската вработеност во Северна Mакедонија, Србија и Црна Гора.

Повеќе
7.3.2019

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека на 6.3.2019 година изврши исплата на долунаведените права за месец Февруари 2019 година.

Повеќе

6.3.2019

Царовска: Преку Националната програма за достоинствена работа 2019-2022 ќе создадеме повеќе и поквалитетни работни места

Денеска, на средба во Владата на Република Северна Македонија, претставници на Владата, Министерството за труд и социјална политика, Меѓународната организација на трудот (МОТ), синдикатите и организациите на работодавачите ја усвоија новата четиригодишна „Национална програма за достоинствена работа“.

Повеќе

5.3.2019

Царовска: Учеството на жените во безбедноста ќе донесе повеќе мир во светот

Денеска на Факултетот за безбедност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје се оджа конференција насловена како „Женско лидерство во областа на безбедноста на Република Северна Македонија“.

Повеќе

5.3.2019

Манчевски и Царовска дел од настанот за промоција на партнерството на Северна Македонија со Амазон

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, присуствуваа на настанот во организација на Семос Едукација, кои од денеска се официјален тренинг партнер на Amazon Web Services (AWS). Двајцата министри ја потенцираа важноста од партнерството со Амазон, и се осврнаа на придобивките и потребата од зголемување на ИТ вештините особено кај најмладите.

Повеќе

4.3.2018

Царовска на средба со австриската министерка Клајн: Создаваме услуги за полесно вработување и намалување на сиромаштијата

Тековните реформи во системите за социјална заштита, професионална рехабилитација на лица со попрченост, вработување на млади лица, демографски развој и гржа, беа само дел од темите на денешната билатерална средба во Скопје на министерките а труд и социјална политика на Австрија и Северна Македонија, Хартингер Клајн и Мила Царовска.

Повеќе

2.3.2019

Царовска: Со системска поддршка обезбедуваме поквалитетен живот за лицата со ретки болести

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска беше дел од креативната работилница за деца, организирана по повод Светскиот ден на ретките болести. „Со ретка болест може да се соочи било кое семејство. Она што ние како Влада се стремиме да го направиме за нашите граѓани е да изградиме системска поддршка, со која нема да дозволиме ниту иднината на децата, ниту животот на луѓето со ретки болести и нивните семејства да биде дефиниран од нивната болест. Наша цел е да им овозможиме исполнето секојдневие, можности за развој и напредок на секој од нив“, изјави Царовска.

Повеќе

3.1.2019

Царовска: Отворено ново социјално претпријатие- пекарница за реинтеграција на лицата од терапевската заедница Покров

Денеска во Струмица, Здружението на граѓани ,,Избор” отвори пекарница којашто ќе функционира како социјално претпријатие. На отворањето присуствуваа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, Директорот на ГИЗ за Северна Македонија и Косово,  Давид Оберхубер и преставници од други иституции и организации.

Повеќе

1.3.2019

ВМРО ДПМНЕ манипулира со јавноста, брачната заедница и термините мајка и татко не се менуваат

Министерството за труд и социјална политика најостро ги демантира дезинформациите и лажни вести кои ги изнесе ВМРО ДПМНЕ во однос на новиот предлог Закон за спречување и заштита од дискриминија. Во никој случај со овој закон не се брише семејството, ниту пак се бришат термините мајка и татко, ова воопшто не е предмет кој се уредува со овој закон.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }