МТСП: Од утре почнува исплатата на мајските пензии

Над 320.000 пензионери ќе ја добијат предвреме мајската пензија. Почнувајќи од утре, 27 мај, ќе почне етапната исплата на мајската пензија. Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките, за пензионерите кои не користат картички, ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата:

  • Во среда, на 27.05.2020 година исплата на пензии со висина до 11.000 денари;
  • Во четврток, на 28.05.2020 година исплата на пензии во висина од 11.001 денари до 14.000 денари;
  • Во петок, на 29.05.2020 година исплата на пензии во висина од 14.001 денари до 18.000 денари;
  • Во понеделник, на 01.06.2020 година исплата на пензии во висина над 18.000 денари.

Пензионерите кои користат платежна  картичка поврзана со сметката на која се префрлува пензијата, со парите можат да располагаат од среда 27 мај. Тие можат да ја подигнат мајската пензијата на банкомат или да ги користат средствата за плаќање во трговската мрежа.

Со етапната исплата на пензиите овозможуваме поголема заштита на пензионерите во услови на опасност од коронавирусот КОВИД-19. Апелираме до пензионерите да се придржуваат до распоредот за исплати, да носат лична заштитна опрема којашто ги покрива устата и носот како и да држат растојание од најмалку два метра при чекање ред пред и внатре во банките.

MPPS: Prej nesër fillon pagesa e pensioneve të majit

Mbi 320.000 pensionistë do të marrin pensionin e majit para kohe. Duke filluar prej nesër, 27 maj, do të fillojë pagesa në etapa e pensionit të majit. Tërheqja e pensioneve nga filialet dhe ekspoziturat e bankave, për pensionistët që nuk shfrytëzojnë kartela, do të  realizohet në katër grupe, sipas lartësisë së pensionit:
 
  • Të mërkurën, 27.05.2020, do të bëhet pagesa e pensioneve deri në 11.000 denarë;

  • Të enjten, 2805.2020, pagesa e pensioneve në lartësi prej 11.001 den. deri 14.000 denarë;

  • Të premten, pagesa e pensioneve në lartësi prej 14.0001 den. Deri 18.000 denarë;

  • Të hënën, 01.06.2020, pagesa e pensioneve në lartësi mbi 18.000 denarë.

 Pensionistët që përdorin kartelë pagesore që e kanë të lidhur me llogarinë ku u mbërrin pensioni, me të hollat mund të disponojnë prej ditës së mërkurë, 27 maj. Ata mund të tërheqin pensionin e majit në bankomat ose t’i shfrytëzojnë mjetet për pagesë në rrjetin tregtar.

Me pagesën në etapa të pensioneve mundësojmë mbrojtje më të madhe të pensionistëve në kushte të rrezikut nga virusi Korona COVID-19. U bëjmë thirrje pensionistëve t’i përmbahen orarit të pagesave, të mbanë më vete pajisje mbrojtëse për të mbuluar gojën dhe hundën si dhe të mbajnë distancë së paku 2 metra gjatë pritjes së radhës para bankave dhe brenda ambienteve të bankave.

Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }