Листа

Листа на склучени договори и конвенции за социјално осигурување

Активности

Oдржан втор круг на преговори меѓу македонските и руските експерти за подготовка на предлог  текст на Договор меѓу Република Македонија и Руската Федерација за соработка во облaста на социјалното осигурување

Во периодот од 14-16 март 2017 година во Скопје, Република Македонија се одржа вториот круг на преговори меѓу делегации на Република Македонија и Руската Федерација за подготовка на предлог текстот на Договорот меѓу Република Македонија и Руската Федерација за соработка во областа на социјалното осигурување.

За време на преговорите се разгледа целокупниот текст на предлог текстот на Договорот, при што се постигна согласност за усогласување на одредбите од договорот, со исклучок на неколку одредби од технички карактер.

Двете делегации се договорија за взаемно доставување на статистички податоци за државјаните на двете земји кои работат на нивните територии, а кои се опфатени со задолжително социјално осигурување. Исто така, се постигна согласност дека руската страна ќе подготви Нацрт текст на Административната спогодба за спроведување на идниот Договор и ќе го достави до македонската страна на разгледување.

Договори за социјално осигурување

*До склучување нови договори за социјално осигурување, Република Северна Македонија ги применува конвенциите преземени од поранешна СФРЈ, и тоа со: Франција, Англија и Северна Ирска, Италија, Норвешка и Шведска.

Конвенции за социјално осигурување, кои Република Северна Македонија ги има преземено од Поранешна СФРЈ

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }