Тренчевска: Задоволните граѓани се потврда за успешноста на заедничките проекти на кои работиме со Светска Банка

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска оствари средба со претставници на Светска Банка, на која беа присутни Сара Кол-Блек, виш специјалист за социјална заштита од Светска Банка, Вашингтон, Бојана Нацева, виш специјалист за образование и Цвета Петрушевска-Јончевска, аналитичар од Канцеларијата на Светска Банка,Скопје, како и претставници на Проектната единица во Скопје.

Тренчевска: Формализирањето на неформалната работа придонесува за подобри услови за работа и поголема социјална сигурност на граѓаните

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска оствари билатерална средба со Амбасадорката на Република Германија во Северна Македонија, Н.Е Анке Холштајн и директорот на ГИЗ на Македонија, Давид Оберхубер.

Со септемвриската пензија пензионерите добиваат повисоки пензии за 6.8 проценти, согласно новата методологија за усогласување на пензиите

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6.8%, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година.

МТСП: Во тек е етапната исплата на септемвриските пензии

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 29.09.2022 година (четврток) започнува етапната исплата на пензиите за месец септември, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено.

Тренчевска – Ди Џовани: Соработката со УНИЦЕФ е од особена важност и интензивно продолжува и во наредниот период

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска се сретна со претставничката на УНИЦЕФ, Патриција Ди Џовани. Тема на средбата беа идните настани кои што ја продлабочуваат соработката на Министерството за труд и социјална политика и УНИЦЕФ.

Тренчевска: Работиме на системски и трајни решенија за предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставници на Здружението на слепи лица од Штип. На средбата се разговараше за предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост, како и за можностите за унапредување на нивниот живот.

Тренчевска: Работиме на унапредување на положбата на жената регистрирана земјоделка преку нови законски решенија, програми и мерки

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставниците на Националната федерација на фармери, која го поттикна процесот на решавање на правен механизам за остварување на право на надоместок за мајчинство и боледување на регистрираните земјоделки.

Тренчевска: Граѓанскиот сектор е важна алка во борбата против родово базираното и семејно насилство

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на состанокот со Националниот Сојуз за Родова Еднаквост. На состанокот беа соопштени препораките од страна на сојузот кои се резултат на тркалезната маса на тема „Заедно до брзо решение на насилството врз жените и семејното насилство“ која се одржа изминатиот период.

Тренчевска: Продолжуваме со зголемување на капацитетите на домовите за стари лица

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, денеска заедно со градоначалникот на Општина Берово, Звонко Пекевски, потпишаа договор за соработка помеѓу Министерството за труд и социјална политика и Општината. Исто така беше потпишан и договор за групни набавки и реконструкција на Домот за стари лица „Иван Влашки“ во Берово со што ќе се зголеми капацитетот за 28 корисници.

Тренчевска: Новата градинка во Драчево обезбедува најсовремени услови за развој на дечињата од предучилишна возраст

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска беше во посета на новата детска градинка „Пеперутка 3“, во населба Драчево, Општина Кисела Вода.

Започна ГРЕВИО евалуациската посета на Република Северна Македонија

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на ГРЕВИО првата евалуциска посета на Република Северна Македонија која се одржа во Ресурсниот центар за родово одговорно креирање на политики и буџетирање.

Тренчевска од Истанбул: Преку зајакнување на родово-одговорните политики можеме да постигнеме поголема родова еднаквост во општеството

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска учествуваше на Регионална конференција на Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) за родово одговорни политики во Истанбул, Република Турција.

Настани/најави/соопштенија

30.09.2022

Тренчевска: Задоволните граѓани се потврда за успешноста на заедничките проекти на кои работиме со  Светска Банка

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска оствари средба со претставници на Светска Банка, на која беа присутни Сара Кол-Блек, виш специјалист за социјална заштита од Светска Банка, Вашингтон, Бојана Нацева, виш специјалист за образование и Цвета Петрушевска-Јончевска, аналитичар од Канцеларијата на Светска Банка,Скопје, како и претставници на Проектната единица во Скопје.

Повеќе

30.09.2022

Тренчевска: Формализирањето на неформалната работа придонесува за подобри услови за работа и поголема социјална сигурност на граѓаните 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска оствари билатерална средба со Амбасадорката на Република Германија во Северна Македонија,  Н.Е Анке Холштајн и директорот на ГИЗ на Македонија, Давид Оберхубер.

На денешната билатерална средба министерката Тренчевска го потпиша Меморандумот за спроведување на проектот „Подобри услови за вработување на сезонските работници во Република С.Македонија“ со Давид Оберхубер, Директор на Германското друштво за интернационална соработка- ГИЗ, Амира Омановиќ, Заменичка на менаџерот на Отворениот регионален фонд за Југоисточна Европа – Модернизација на општинските услуги и Марија Ристеска, Извршна директорка на Центарот за истражување и креирање политики – ЦИКП.

Повеќе

29.09.2022

Со септемвриската пензија пензионерите добиваат повисоки пензии за 6.8 проценти, согласно новата методологија за усогласување на пензиите 

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6.8%, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година.

Повеќе

29.09.2022

МТСП: Во тек е етапната исплата на септемвриските пензии 

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 29.09.2022 година (четврток) започнува етапната исплата на пензиите за месец септември, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено. 

Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата: 

  • За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 29.09.2022 година (четврток);
  • За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 30.09.2022 година (петок);
  • За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 03.10.2022 година (понеделник), и
  • За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 04.10.2022 година (вторник). 
Повеќе

28.09.2022

Тренчевска – Ди Џовани: Соработката со УНИЦЕФ е од особена важност и интензивно продолжува и во наредниот период

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска се сретна со претставничката на УНИЦЕФ, Патриција Ди Џовани. Тема на средбата беа идните настани кои што ја продлабочуваат соработката на Министерството за труд и социјална политика и УНИЦЕФ.

Повеќе

28.09.2022

Тренчевска: Работиме на системски и трајни решенија за предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставници на Здружението на слепи лица од Штип. На средбата се разговараше за предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост, како и за можностите за унапредување на нивниот живот. 

Повеќе

28.09.2022

Тренчевска: Работиме на унапредување на положбата на жената регистрирана земјоделка преку нови законски решенија, програми и мерки 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставниците на Националната федерација на фармери, која го поттикна процесот на решавање на правен механизам за остварување на право на надоместок за мајчинство и боледување на регистрираните земјоделки.

Повеќе

27.09.2022

Тренчевска: Граѓанскиот сектор е важна алка во борбата против родово базираното и семејно насилство

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на состанокот со Националниот Сојуз за Родова Еднаквост. На состанокот беа соопштени препораките од страна на сојузот кои се резултат на тркалезната маса на тема „Заедно до брзо решение на насилството врз жените и семејното насилство“ која се одржа изминатиот период.

Повеќе

26.09.2022

Тренчевска: Продолжуваме со зголемување на капацитетите на домовите за стари лица 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, денеска заедно со градоначалникот на Општина Берово, Звонко Пекевски, потпишаа договор за соработка помеѓу Министерството за труд и социјална политика и Општината. Исто така беше потпишан и договор за групни набавки и реконструкција на Домот за стари лица „Иван Влашки“ во Берово со што ќе се зголеми капацитетот за 28 корисници.

Повеќе

26.09.2022

Тренчевска: Новата градинка во Драчево обезбедува најсовремени услови за развој на дечињата од предучилишна возраст 

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска беше во посета на новата детска градинка „Пеперутка 3“, во населба Драчево, Општина Кисела Вода. 

Градинката која е изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги на Министерството за труд и социјална политика обезбедува згрижување на 110 дечиња од предучилишна возраст.

Новоизградената градинка „Пеперутка 3“, под управа на ЈОУДГ „8. Март“, обезбедува високи нормативи на просторните услови за престој на дечињата прилагодени на нивната возраст, како и имплементација на современи методи за предучилишно образование кои овозможуваат правилен детски развој и реализација на концептот – учење преку игра. 

Повеќе

26.09.2022

Започна ГРЕВИО евалуациската посета на Република Северна Македонија

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на ГРЕВИО првата евалуциска посета на Република Северна Македонија која се одржа во Ресурсниот центар за родово одговорно креирање на политики и буџетирање. На средбата присуствуваа претставници од Советот на Европа, ГРЕВИО, Министерството за труд и социјална политика и од Агенцијата за аудио, аудио-визуелни медиумски услуги. Од страна на претставниците на независното експертското тело при советот на Европа за имплементација на Истанбулската конвенција беа поставувани прашања со цел подобро согледување на напредокот на нашата држава во однос на родово базираното насилство.

Повеќе

22.09.2022

Тренчевска од Истанбул: Преку зајакнување на родово-одговорните политики можеме да постигнеме поголема родова еднаквост во општеството

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска учествуваше на Регионална конференција на Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) за родово одговорни политики во Истанбул, Република Турција.

Повеќе

21.09.2022

Хусејин: Посветено работиме на унапредување на правата на бегалците и лицата без државјанство

Заменик министерот за труд и социјална политика, Енвер Хусејин се обрати на тркалезната маса „Пристап до социјални и економски права и услуги поврзани со интеграција за бегалци и лица без државјанство во Северна Македонија”, во организација на Високиот комесаријат за бегалци и Советот на Европа.

Повеќе

21.09.2022

Министерката Тренчевска учествува на регионална конференција на УНФПА за родово одговорни политики во Истанбул

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска отпатува за Истанбул, Република Турција, заради учество на Регионална конференција на Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) за родово одговорни политики. Овие политики се од големо значење во воспоставувањето на рамнотежата меѓу приватниот и професионалниот живот на жените и мажите во приватниот и во јавниот сектор.

Повеќе

21.09.2022

МТСП: Со септемвриската пензија пензионерите добиваат повисоки пензии за 6.8 проценти, согласно новата методологија за усогласување на пензиите

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата ќе добијат повисоки пензии за 6.8%, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година.

Новата Методологија предвидува усогласување на пензиите  со комбиниран модел од 50% пораст на просечната плата на сите вработени во државата и 50% пораст на трошоци на живот, согласно официјалните податоци на Државниот завод за статистика.

Усогласувањето ќе се врши два пати во годината, односно во март и септември, што значи ќе ги следи промените во двата индекси за усогласување.

Повеќе

Медиумски активности

Најава за медиумски активности

Празници/неработни денови

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Политика за приватност 


Повеќе

Процедура за права на субјектите на лични податоци 

Повеќе

Публикации

Повици/ огласи

Објавено на 16.09.2022

Врз основа на член 9 од Закон за упатување работници од Република Македонија во други држави за изведување на градежни работи преку  проектни договори и за вршење на други сезонски работи ("Службен весник на Република Македонија" број 166/12 и 30/16), Министерството за труд и социјална политика, објавува:

 Ј А В Е Н   П О В И К

за прибирање на барања од заинтересирани правни лица за учество при распределбата на правото за упатување на работници (деташман) за изведување на проектни договори во СР Германија и тоа за:

  • 120  работници за изолациони проектни  договори; 
  • 110 работници за  монтажерски проектни  договори и   
  • 320  работници за градежни проектни договори.

Повеќе

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Известување

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 163 од Законот за социјална заштита („Службен весник на Република Северна Македoнија“ бр. 104/19 и 146/19), дава дозвола за вршење работи од социјалната заштита на установи од социјална заштита и на други даватели на социјални  услуги. 

Повеќе

Јавен повик 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }