Енвер Хусејин

 

 

Датум и место на раѓање: 08.04.1971 год. с.Тополница-Радовиш

Националност: Турчин, Оженет, татко на 3 деца 

 

Образование:

 • Средно образование - Д.С.У- "Ј.Б.Тито"- Радовиш
 • Високо образование -  УГД-Штип, Факултет за образовни науки- "Дипломиран професор по одделенска настава"
 • Магистер по правни науки - Меѓународен Универзитет Струга.  

 

Работно искуство:         

 • 1997 - 2004 год. - Основач и управител на приватна фирма;
 • 2004 - 2008 год.- Основач и претседател на здружение на граѓани и сеуште учествува во сите хуманитарни акции и добротворни цели кои се организираат од страна на здружението;
 • 2004-2007 - Наставник по одделенска настава во ОУ "Крсте Петков Мисирков";
 • 2007-2009 - Директор на Приватна Радио Дифузна Установа во Штип;
 • 2008-2012 - Член на УО во ЈП Агро Берза;
 • 2012-2014 - Директор на Педагошка служба во МОН;
 • 2014-2017 - Државен секретар во МТСП;
 • 2018-2020 - Државен секретар во МОН

Од 2018 година е на позиција раководител на одделението за еквиваленција и нострификација

 • Во текот на својот професионален агнажман беше вклучен во повеќе координативни активности на национално ниво како преставник од државна институција преку учество на различни конференции и настани на европско ниво;
 • Член на работен комитет за европска интеграција;
 • Член на работна група за утврдување на начин на употреба на едоними и егзоними;
 • Член на комисија за збратимување на училишта од РТ и РСМ;
 • Учествувал на 14ти состанок помеѓу Република Македонија и ЕУ на Поткомитетот за иновации,информатичко општество и социјална политика во Брисел 2019 год;
 • Учествувал на 15ти состанок на Поткомитет за внатрешен пазар и конкуренција помеѓу РСМ и ЕУ одржан во Брисел 2020год;
 • Учествувал на 63та Комисија за борба против наркотици и дроги - Виена 2020 година;
 • Превенција без граници - Ефективна политика против наркотици на Балканот 2020 година;
 • Преставник на Високиот форум "Поврат на бегалци од Косово и нивна интеграција во РСМ" организирана од ОБСЕ/ОДИХР, во Белград;
 • Член на политичката партија истовремено е член на Централно собрание, член на УО на  Демократска Партија на Турците на Македонија;
 • Од 2008-2012 година Потпретседател на ТДП; 
 • Од 2012 година е Генерален секретар на ТДП;
 • На предвремени парламентарни избори 2020 год. кандидат за пратеник во ИЕ-4;

 

 Зборува:

 • Турски- мајчин јазик;  
 • Македонски;
 • Српски и Хрватски;
 • Германски и Руски средно;

 

Сертификати и признанија :

 • Поседува лиценца за просветен инспектор;  
 • Сертификат за учество на семинар, обука за заедничка брза проценка -2005 год;
 • Сертификат за обука на наставниците од одделенска настава во Македонија-2008 год;
 • ТРТ-Истанбул-обука за меѓународно емитување-2009 год;
 • Сертификат за учество на политичка академија;
 • Сертификат за учество на обука "Лидерство и менеџирање"-2014 год;  
 • Сертификат за 3-та програма за развој на капацитети;

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }