Кампањата за здрави работни места – „Безбедна и здрава работа во дигиталната ера“ (Healthy Workplaces - Safe and healthy work in the digital age) на Европската агенција за безбедност и здравје при работа (EU-OSHA) се спроведува во период од две години (2023-2025).

Во фокусот на оваа широка Кампања во областа на БЗР, која ќе се реализира во сите земји-членки на Европската унија и земјите кандидати за членство, ќе биде подигнувањето на свеста за предизвиците по безбедноста и здравјето при работа поврзани со дигиталната трансформација на работата и употребата на дигиталните технологии во секојдневната работа.  

Важно е да се знае дека дигитализацијата и употребата на дигиталните технологии носат бројни придобивки во работата и за работникот. Во денешно време дигиталните технологии обезбедуваат услуги и решенија за буквално сите сектори на економијата и општеството, и тие не само што го менуваат начинот на кој работиме, туку и тоа каде и кога работиме. Роботиката и вештачката интелигенција (AI) обезбедуваат помош и поддршка, па и ги заменуваат вработените кои работат во опасни и ризични средини.  IT-системите и големите податоци (big data) овозможуваат поефикасни системи за следење и управување. Работата од далечина им овозможува на вработените зголемена автономија и флексибилност.

Меѓутоа, покрај бројните предности и придобивки, мора да сме свесни дека дигитализацијата и употребата на дигиталните технологии, со себе носи и свои опасности, предизвици и ризици кои можат неповолно да влијаат врз работникот (пример: појава на стрес, социјална изолација, влошување на психо-социјалното здравје итн.).  Предностите на дигитализацијата можат успешно да се користат, само доколку и со ризиците се управува на соодветен начин.

Целта на оваа кампања е токму подигнувањето на свеста и поттикнување на дебати и дискусии за важноста на безбедноста и здравјето при работа во оваа дигитална ера во која живееме и работиме и неопходноста да се  има „пристап фокусиран на човекот“ при дизајнирањето, спроведувањето, управувањето и користењето на дигиталните технологии.

Кампањата е официјално промовирана и лансирана на прес-конференција во Брисел, на 25.10.2023 година.

Официјална web-страна на кампањата: https://healthy-workplaces.eu/en 

NAPO кратки спотови

NAPO кратки анимирани филмови на тема БЗР во дигиталната ера

(https://healthy-workplaces.osha.europa.eu/en/tools-and-publications/napo-films

Повеќе

Материјали во врска со кампањата

• Флаер за Кампањата (MK) (EN)

• Флаер за Кампањата (three-fold) (MK) (EN)

• Постер (MK) (EN)

Водич за Кампањата 

Флаер - Повик: Награда за добри практики за здрави работни места 

• Презентација: „Здрава и безбедна работа во дигиталната ера – здравје на работниците“, Проф.Д-р. Јованка Караџинска Бислимовска и Прим.Д-р. Маја Панајотовиќ Радевска, Институт за медицина на трудот на Република Северна Македонија  

• Презентација: „Глобални трендови во дигитализацијата во работата и нејзиното влијание врз безбедноста и здравјето на работниците“, Асс. Д-р Маја Аначкова, Машински факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје 

• Презентација: „Практични примери на употреба на дигиталните технологии во БЗР во Република Северна Македонија“, Борче Стојчевски, стручно лице за безбедност при работа 

• Презентација: „Кампања на EU-OSHA-Безбедна и здрава работа во дигиталната ера 2023-2025-Содржина и приоритетни области“, Michele Dinelli, IPA Project Manager, EU-OSHA

Информации, вести и соопштенија поврзани со кампањата и дигитализацијата на работата

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }