Шахпаска: Зачувување на работните места, помош за ранливите категории граѓани и одржување на функцонирањето на компаниите е клучно за премостувањето на кризата од КОВИД 19

„Раст на Гарантираната минимална помош за 300%, раст на минималната и просечната плата, стабилизација на пензискиот систем, воведување на социјалната реформа која значи и социјални услуги и воведување на социјална сигурност односно социјална пензија за граѓаните кои немаат доволен број на години стаж е она што го работеше оваа Влада и претходниот мандат и продолжува и во тековниот“ истакна министерката Шахпаска во гостувањето во емисијата „Што мисли народот“ на ТВ Стар од Штип.

Таа посочи дека наместо еднократното покачување на пензиите на крајот на година во време на ВМРО-ДПМНЕ кои го укинаа законското усогласување, сега пензионерите добиваат усогласување на пензиите два пати во годината и дополнително со раст на БДП над 4%. Пензијата од половината на 2017 година, со промените и усогласувањата порасна од 13.400 денари на 15.700 денари, согласно трошоците на живот и раст на БДП, појасни министерката во одговор на прашање на граѓанин.

На прашањето за финансиската помош на најранливите категории на граѓаните од 6000 денари како дел од 4 пакет економски мерки, министерката посочи дека тука влегуваат како дел финансиска поддршка влегуваат 182 000 пензионери кои имаат пензии пониски од 15000 денари, 84 000 пасивни баратели, 7590 приматели на социјална пензија, самохраните родители, студенти кои не влегоа во претходниот пакет мерки, естрадни и културни уметници. Но, овој пат наместо на картички, средствата ќе бидат директно префрлени на нивните сметки. Се со цел, да се поддржи домашната економија и граѓаните.

„Во време на пандемија, сите заложби се насочени кон премостување на кризата преку зачувување на работните места, да се помогне на најранливите граѓани, да се одржи функционирањето на компаниите. Преку олеснети критериуми за влез во системот за ГМП, детски и образовен додаток, граѓаните полесно остваруваат право на помош“ истакна министерката Шахпаска.

Во однос на прашањето за новостите од Законот за работни односи, министерката потенцираше дека се работи за системски закон, законско решение на кое се работи, кое ги опфаќа сите прашања од сферата на трудот, должината на работното време, флексибилното работно време, работа од далечина, сезонска работа, бенефиции, породилно боледување. На ова законско решение работат работните групи каде се вклучени претставници на синдикатот, на работодавачите и владата.

„Во врска со боледувањата, каде што првично исплатата за јавниот сектор беше 100%, за заболените од КОВИД 19 и оние во изолација, имавме жестока реакција, затоа изработивме информација во која се повикуваме на Законот и колективни договори. Со тоа ги изедначивме сите работници, без разлика дали се јавен или приватен сектор“, рече  Шахпаска.

Работодавачите имаат обврска согласно Колективен договор да исплатат К-15,но  сепак тоа од финансиската состојба на компанијата односно нејзиниот бонитет.

„Човечкиот капитал, човечкото здравје е приоритет број еден. Ако состојбата со пандемијата се влоши, нема по секоја цена да ги држиме градинките отворени. Будно ја следиме состојбата и се покажа дека почитувањето на протоколите и мерките за заштита од корона вирусот е единствениот начин да се заштитиме", истакна Шахпаска .

Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }