20.3.2018

МТСП: Самохраните родители кои имаат ниски примања повеќе нема да плаќаат за градинка 

Министерството за труд и социјална политика информира дека од денеска сите самохрани родители кои имаат плата и месечни приходи во износ до минималната плата утврдена со Закон, ќе бидат ослободени од плаќање на партиципацијата за сместување на дете во детска градинка. 

Повеќе

14.03.2018

Царовска во ОН: Со конкретни мерки го унапредуваме статусот на жените и девојчињата во Македонија​ 

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска учествува на 62-та сесија на Комисијата за статусот на жените на Обединетите Нации. Во своето излагање во Генералното собрание на ОН, Царовска посочи дека, како земја кандидат за членство во ЕУ, Република Македонија се приклучува на изјавата на Европската Унија која се однесува на статусот на жените и ја споделува определбата да се засилат напорите кон трајна и трансформативна промена на животот на секоја жена и девојка во светот. 

Повеќе

13.03.2018

МТСП: Владата за прв пат усвои Програма за персонална асистенција. Лични асистенти ќе им помагаат на лицата со попреченост 

На предлог на МТСП, Владата на Република Македонија на денешната седница ја усвои Програмата за персонална асистенција на лица со попреченост за 2018 година. Оваа услуга се воведува првпат во Македонија и е целосно финансирана од Буџетот.

Повеќе

07.03.2018

Обраќање на министерката Царовска на настан на ОН за одбележување на ратификацијата на Истанбулската конвенција

По повод Меѓународниот ден на жената, Канцеларијата на Обединетите нации организираше настан за одбележување на ратификацијата на „Истанбулската конвенција“ од страна на Собранието во декември минатата година.

Повеќе

07.03.2018

ХаБит-прв центар за поддршка на млади лица со попреченост

Во Скопје беше отворен првиот центар во Македонија и во регионот ХабИТ којшто ќе нуди услуги на млади лица со попреченост и ќе ги оспособи да можат да започнат кариери во ИТ секторот. Исто така, тој на компаниите ќе им овозможува да ја зголемат пристапноста на своите услуги и производи.

Повеќе

06.03.2018

Направени се првите чекори кон универзален пристап на децата во предучилишно образование

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и претставникот на УНИЦЕФ, Бенџамин Перкс денес ја отворија тридневната стратешка работилница за спроведување систематска анализа на системот за предучилишно образование и изработка на план за да се зголеми пристапот до квалитетно предучилишно образование. Оваа иницијатива е прв голем чекор кон универзален опфат со предучилишно образование на децата на возраст од 3 до 6 години во земјата.

Повеќе

02.03.2018

МТСП: Стечајните работници задоволни од измените на законот

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска се сретна со Лилјана Георгиевска, претседателка на Здружението на стечајни работници- УНИТ и регионалните координатори на здружението.

 

Повеќе

02.03.2018

Шанса за сите: Оперативен план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година 

Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година нуди шанса за сите категории невработени лица, како и можности за самовработување, обуки за стекнување на нови вештини, поддршка на работодавачите и други мерки  и услуги со цел зголемување на вработеноста и вработливоста.

Повеќе

01.03.2018

Состанок на секторската работна група „Образование, вработување и социјална политика“

За да се постигне социо-економски развој во Република Македонија потребна е директна координација помеѓу политиките за вработување и образовните политики.

Повеќе