Царовска: Јурумлери доби проширена градинка, посветено работиме на зголемување за 50% на опфатот на деца во предучилишно образование

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и градоначалникот на Гази Баба, Борис Георгиевски денеска го отворија проширениот дел од градинката „Морковче” во Јурумлери.

Царовска: Отворена прва градинка во Куклиш, струмичко, продолжуваме да инвестираме во детската заштита

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и Градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски денеска ја отворија ново изградената градинка во село Куклиш. Капацитетот на градинката е за 60 деца и е прва детска градинка во ова населено место.

Царовска: Село Брајковци во валандовско ја доби првата детска градинка, инвестираме во иднината на децата и нашата држава

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и градоначалникот на Општина Валандово Перо Костадинов денеска присуствуваа на отворањето на нова детска градинка во село Брајковци, валандовско, објект под ЈОУДГ „Калинка”, во којашто ќе бидат опфатени деца на предучилишна возраст од 4 околни населени места.

МТСП: Сабота, 14 декември работен ден за градинките

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека 14 декември ќе биде работен и за градинките на територијата на државата.

Советот за социјална сигурност го поддржа зголемувањето на пензиите и развојот на локални услуги за постари лица

Советот за социјална сигурност на којшто денеска присуствуваше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска ги поддржа законските измени со кои од идниот месец ќе се зголемат пензиите за сите пензионери за 700 денари.

Ги повикуваме компаниите да ги почитуваат законите и да исплаќаат К-15 на работниците

Министерството за труд и социјална политики ги повикува компаниите да ги почитуваат обврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и исплатата на К-15 до крајот на годината.

Премиерот Заев од отворањето на нова детска градинка: За првпат по долго време се градат близу 70 детски градинки, вложуваме во квалитетно предучилишно образование

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска беа во Струмица по повод пуштањето во употреба на детската градинка во Муртино.

Заев и Царовска: Во определбата да создаваме праведно општество креиравме социјална реформа која целосно ја менува грижата за ранливите групи со значително зголемување на финансиската помош

Премиерот Зоран Заев денеска заедно со министерката Мила Царовска и со директорката на ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа, Наташа Станојевиќ, имаа средба со корисници на социјална помош и социјални работници.

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека се врши исплата на правата од социјална и детска заштита за месец ноември 2019 година.

Настани/најави/соопштенија

13.12.2019

Царовска:Јурумлери доби проширена градинка, посветено работиме на зголемување за 50% на опфатот на деца во предучилишно образование

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и градоначалникот на Гази Баба, Борис Георгиевски денеска го отворија проширениот дел од градинката „Морковче” во Јурумлери.

Повеќе

12.12.2019

Царовска: Отворена прва градинка во Куклиш, струмичко, продолжуваме да инвестираме во детската заштита

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и Градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски денеска ја отворија ново изградената градинка во село Куклиш. Капацитетот на градинката е за 60 деца и е прва детска градинка во ова населено место.

Повеќе

12.12.2019

Царовска: Село Брајковци во валандовско ја доби првата детска градинка, инвестираме во иднината на децата и нашата држава  

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и градоначалникот на Општина Валандово Перо Костадинов денеска присуствуваа на отворањето на нова детска градинка во село Брајковци, валандовско, објект под ЈОУДГ „Калинка”, во којашто ќе бидат опфатени деца на предучилишна возраст од 4 околни населени места. 

Повеќе

12.12.2019

МТСП: Сабота, 14 декември работен ден за градинките 

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека 14 декември ќе биде работен и за градинките на територијата на државата. 

Повеќе

11.12.2019

Советот за социјална сигурност го поддржа зголемувањето на пензиите и развојот на локални услуги за постари лица

Советот за социјална сигурност на којшто денеска присуствуваше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска ги поддржа законските измени со кои од идниот месец ќе се зголемат пензиите за сите пензионери за 700 денари. На седницата на Советот се разговараше и за редовните усогласувања на пензиите до крајот на идната година  годината за уште 160 до 200 денари, со кои во 2020 година пензиите ќе пораснат за околу 900 денари. Исто така, на дневен ред беше и развојот на социјални услуги на локално ниво за постарите лица. 

Повеќе

10.12.2019

Ги повикуваме компаниите да ги почитуваат законите и да исплаќаат К-15 на работниците  

Министерството за труд и социјална политики ги повикува компаниите да ги почитуваат обврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и исплатата на  К-15 до крајот на годината. 

  Повеќе

8.12.2019

Премиерот Заев од отворањето на нова детска градинка: За првпат по долго време се градат близу 70 детски градинки, вложуваме во квалитетно предучилишно образование 

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска беа во Струмица по повод пуштањето во употреба на детската градинка во Муртино. 

Повеќе

6.12.2019

Заев и Царовска: Во определбата да создаваме праведно општество креиравме социјална реформа која целосно ја менува грижата за ранливите групи со значително зголемување на финансиската помош 

„Тргнавме од определбата да создаваме праведно општество, кое вистински се грижи, за намалување на социјалната нееднаквост во општеството, и креиравме социјалната реформа која целосно го менува начинот на кој се грижиме за ранливите групи граѓани и значително ја зголемуваме финансиската помош која ја добиваат“, рече во изјавата за медиумите претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, кој денеска заедно со министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и со директорката на ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа, Наташа Станојевиќ, имаа средба со корисници на социјална помош и социјални работници.

Повеќе

6.12.2019

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита  

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека се врши исплата на долунаведените права за месец ноември 2019 година:  

 

Повеќе

6.,12.2019

Формирана секторска работна група за следење и решавање на Ромските прашања

Во Владата на Република Северна Македонија денеска се одржа првиот состанок на Секторската работна група за интеграција на Ромите. Целта на оваа група е да го примени секторскиот пристап при решавањето на прашања поврзани со Ромите во земјава. На состанокот присуствуваа министристерката за труд и социјална политика Мила Царовска, министерот без ресор за ромски прашања Музафер Бајрам, преставникот на ЕУ Делегацијата Никола Бертолини, преставници на други министерства и меѓународни и граѓански организации во земјава.

Повеќе

5.12.2019

Царовска во Битола: Просечната пензија идната година се зголемува на 15.500 денари

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска се сретна со пензионерите во Битола. На средбата разговараа за претстојното зголемување на сите пензии за 700 денари во јануари 2020 година, за следните усогласувања во текот на идната година, но и за развој на социјални услуги на локално ниво како што е нега за стари лица во домашни услови.

Повеќе

4.12.2019

Царовска во Берово и Делчево: Во 2020 година ќе има трето усогласување, пензиите ќе се зголемат за околу 900 денари

Претстојното покачување на пензиите во 2020 година за 700 денари за сите пензионери, развој на социјалните услуги на локално ниво, како и други актуелни теми поврзани со повозрасните граѓани беа тема на разговор на денешната средба на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска со пензионерите во Делчево и Берово.

Повеќе

4.12.2019

Бајрактар: Преку ликовна уметност до социјална инклузија на децата со попреченост 

Заменикот министер за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост се обрати на изложбата која е дел од ликовно едукативниот проект „Уметност за сите” во организација на Националната Галерија.  

Повеќе

4.12.2019

Царовска: Детскиот развој ни е приоритет за две и пол години инвестиравме над 180 милиони денари во 43 градинки

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска ја посети детската градинка „11 Октомври“ во Општина Бутел кадешто со донација се опремија катчиња во занималните по најсовремени стандарди.

Повеќе

2.12.2019

Царовска во Тетово: Во 2020 година пензиите ќе пораснат за околу 900 денари 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска се сретна со пензионерите од Тетово со кои разговараше за претстојното зголемување на пензиите, но и за други актуелни прашања поврзани со повозрасната популација.  

  Повеќе

2.12.2019

Со силно темпо и со крупни чекори го фаќаме ритамот на европските напредни практики за имплементација на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост

Владата, во координација со Национално координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост, предничи и ги промовира и штити правата на лицата со попреченост во областите како што се: еднаквост и недискриминација, слобода на движење, самостојно живеење, образование, пристап до стоки и услуги, вработување, правен капацитет, пристап до правда, здравство, политичко учество, вклучително и правото да гласаат и да бидат гласани на избори, истакна денеска во своето обраќање претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев на одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со попреченост – 3 декември, и на завршната конференција на ЕУ проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“.

Повеќе

29.11.2019

Царовска: За секое дете – љубов, се заложуваме за ставање крај на насилството врз деца 

За секое дете – љубов, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска во своето завршно обраќање на дводневната конференција “Проширување на акцијата за ставање крај на насилството врз децата во Западен Балкан” организирана од УНИЦЕФ.

Повеќе

29.11.2019

Царовска: Сите заедно да работиме на трајно искоренување на насилството врз децата 

Посветената работа на системите за детска и за социјална заштита, но и интегриран пристап на сите останати институции се многу важни во борбата против насилство врз децата, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска на денешната панел дискусија за обезбедување на мултисекторски пристап во детската заштита. Панелот беше дел од дводневната конференција на УНИЦЕФ во Скопје „Проширување на акцијата за ставање крај на насилството врз децата во Западен Балкан”.

Повеќе

29.11.2019

Царовска: Ве повикувам вистински да го слушнеме гласот на секое дете 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска имаше воведно обраќање на вториот ден од Регионалната конференција „Проширување на акцијата за ставање крај на насилството врз децата во Западен Балкан” што се одржува во Скопје.

Повеќе

29.11.2019

Стартуваше субвенционирањето за раст на плати, компаниите ќе аплицираат во УЈП само со образецот за пресметка на плата

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска денеска на прес конференција го презентираа новиот Закон за субвенционирање на придонеси за раст на плати којшто стартуваше од неодамна. Министерката Царовска ги повика компаниите да ја искористат оваа мерка за којашто рече дека директно ги поттикнува и подржува работодавачите да ги зголемат платите на работниците.

Повеќе

27.11.2019

Царовска: Младинскиот центар во Гостивар ќе биде поддршка на младите од целиот полошки регион 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, градоначалникот Арбен Таравари и Постојаната претставничка на УНДП во државата, Нарине Сахакијан денеска потпишаа Меморандум за разбирање помеѓу трите институции за отворање на Младински ресурсен центар во Гостивар кој ќе го опслужува целиот полошки регион. 

Повеќе

27.11.2019

Царовска: Продолжуваме силно да соработуваме со граѓанскиот сектор заеднички создаваме подобро општество за сите

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска се обрати на средбата за вмрежување на грантистите на програмата Цивика мобилитас што се одржува во Охрид. Над 50 претставници на актуелните грантисти на Цивика мобилитас работеа на подобро комуницирање на нивните постигнувања и се здружија за постигнување на заеднички цели.

Повеќе

25.11.2019

Царовска во Кичево: Пензиите ќе продолжат да растат, во 2020 година ги зголемуваме за околу 900 денари 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска се сретна со пензионерите во Кичево со кои разговараше за претстојното зголемување на пензиите и за другите актуелни прашања. Министерката лично ги информираше пензионерите дека пензискиот систем е стабилен и дека пензиите растеа и ќе продолжат да растат. Исто така, ги информираше за претстојното покачување на пензиите во јануари 2020 година кое ќе изнесува 700 денари за сите пензионери, коешто со дополнителните усогласувања до крајот на годината ќе стигне од 860 до 900 денари.

Повеќе

26.11.2019

Царовска: Со социјалната реформа ја зголемивме социјалната помош за три пати, но и платите на социјалните работници за 26% 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска се обрати на настанот во рамки на ЦЕЕПУС мрежата за социјална работа и социјална политика “Регионална недела“ кој од 25-29 ноември се одржува на Филозофскиот факултет во Скопје. Министерката пред експерти од областа на социјалната заштита од земјава и странство ја презентираше социјалната реформа и соработката со Институтот за социјална работа и социјална политика во подготовката на законските регулативи.

Повеќе

25.11.209

МТСП: До крајот на годината ќе отвориме 10 сервиси за жртви од родово базирано насилство 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска денеска го посети новиот Центар за жртви на семејно насилство во Велес. 

„До крајот на годината ќе имаме вкупно 10 специјализирани сервиси за жртви од родово базирано насилство во 6 плански региони на територијата на РСМ, Скопје, Куманово, Тетово, Штип, Кавадарци, Битола Прилеп и овој во Велес. Наш приоритет е да обезбедиме заштита и поддршка за секоја жена и девојка. Паралелно работиме и на превенција, бидејќи наша крајна цел е трајно да ги искорениме овие појави од општеството“, истакна Царовска. 

Повеќе

22.11.2019

Царовска: Започна креирањето на ОП за 2020 година, активните мерки за вработување ги правиме според потребите на регионите и бизнисот 

Министерството за труд и социјална политика, Агенцијата за вработување, бизнис заедницата, локалниот економско социјален совет, и останатите засегнати страни денеска во Скопје ја одржаа последната регионална средба за креирање на новиот Оперативен план за активни мерки за вработување за 2020 година. 

Повеќе

Медиумски активности

Политика за квалитет 

Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија е институција специјализирана за регулирање на пазарот на трудот, социјалната заштита, детската заштита, пензиско и инвалидско осигурување и боречко-инвалидска заштита.

             

Во прилог ја доставуваме политиката на квалитет на Министерството за труд и социјална политика, согласно барањата на меѓународниот стандард  ISO 9001:2015.

Празници/неработни денови

21 декември 2019 година - Ден на настава на турски јазик 

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ", бр.21/98 и 18/07), 21 декември 2019 година (сабота), Денот на настава на турски јазик е неработен ден за граѓаните припадници на турската заедница во Република Северна Македонија.

Повеќе

14 декември 2019 година-работен ден 

Владата на Република Северна Македонија на својата 167 седница донесе одлука 14 декември, сабота, 2019 година, да биде работен ден. 

Повеќе

,,Св. Климент Охридски”

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ", бр.21/98 и 18/07), 8 декември 2019 година (недела), односно 9 декември 2019 година (понеделник), „Св. Климент Охридски”, е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија. 

Повеќе

Повици/ огласи

Повик за учество во работа на Комисијата за ревизија на наод, оценка и мислење за утврдување на инвалидност, односно неспособност за работа за 2020 година

Министерството за труд и социјална политика согласно со член 3 од Правилникот за организацијата, составот и начинот на работа на Комисијата за ревизија на наод, оценка и мислење за утврдување на инвалидност, односно неспособност за работа („Службен весник на Република Македонија бр.2/2013, 27/16 и 2/19), ги ПОВИКУВА заинтересираните лекари-специјалисти да се јават за учество во работа на Комисијата за ревизија за период од една година. 

Јавен повик

Министерството за труд и социјална политика, објавува повторен јавен повик за прибирање на барања од заинтересирани правни лица за учество при распределбата на правото за упатување на работници (деташман) за изведување на проектни договори во СР Германија. 

Повеќе информации овде.

Повеќе

ЈАВЕН ПОВИК

ДО ОПШТИНИТЕ И ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДА ИЗРАЗАТ ИНТЕРЕС ДА АПЛИЦИРААТ ЗА ГРАНТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ

ПОВИК за ангажирање на координатор на активностите при Јавна установа за згрижување деца – “Ранка Милановиќ”

ХОПС во соработка со Министерството за труд и социјална политика и УНИЦЕФ објавува:

ПОВИК за ангажирање на лице кое ќе ги координира активностите при Јавна установа за згрижување деца – Служба за заедничко живеење на деца со нарушено поведение, Скопје

Цел: Обезбедување и спроведување на активности за група на високо ранливи деца со комплексни емоционални потреби со цел да се рехабилитираат, ресоцијализираат и реинтегрираат во општеството.

Лицето ќе ја координира: Работата со надворешните партнери и институции и ќе овозможува и настојува на тимско работење и координација помеѓу вработените во Ранка Милановиќ.

ПОВИК

Почитувани,

Дозволете да Ве информираме за отворените можности и позиции во рамки на проектот “Поддршка на модернизацијата и деинституционализацијата на социјалните услуги” кој е спроведуван од страна на ЕПТИСА, со поддршка од Делегација на Европската унија , достапни на овој линк - http://www.eptisasee.com/non-key-experts-required-for-the-…/

Во таа насока, би сакале да Ве охрабриме да ја поднесете Вашата апликација, но и да ја пренесете можноста до лица за кои сметате дека се соодветен профил за отворените експертски позиции.

Поднесените пријави ќе бидат благовремено известени за изборот.

Известување заполагање стручен испит за безбедност при работа

Министерството за труд и социјална политика ги информира кандидатите кои треба да полагаат стручен испит за безбедност при работа, дека испитот е закажан на следниве термини:

  • 23.01.2020 година - Испит за проверка на теоретското знаење на кандидатите (теоретски дел), од 10:30 до 12:30 часот и 
  • 13.02.2020 година - Испит за проверка на практичната способност на кандидатите (практичен дел), од 10:30 до 12:30 часот. 

Повеќе

Повик за јавна расправа  за изградба на градинки во Општините Неготино, Кисела Вода и Кочани 

Јавен повик

Министерство за труд и социјална политика  објавува Повик за користење на бесплатна услуга за одмор и рекреација на деца од семејства со социјален ризик и деца корисници на посебен додаток за време на летниот распуст 2019 година.

Повеќе информации овде

ЈАВЕН ПОВИК - МЕНТОРСКА ПРОГРАМА

Министерството за труд и социјална политика и Мисијата на ОБСЕ во Скопје, спроведуваат проектна активност за поттикнување на професионалниот развој и лидерство на жените во јавниот сектор, во вид на Менторска програма, наменета за жени во редовен работен однос во државните институции во земјата. Менторската програма има за цел да ги зголеми можностите за личен и професионален развој на жените вработени во јавниот сектор преку создавање на концепт на меѓусебна поддршка и јакнење, споделување на знаења и искуства, како и јакнење на солидарноста и вмрежување помеѓу жените.

Повик за пријавување на кандидатки за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

Повик за пријавување на жени за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

Повик за пријавување на менторки за учество во Менторска програма за жени во јавниот сектор 

ЈАВЕН ОГЛАС

Министерството за труд и социјална политика објавува оглас за номинација на тројца кандидати за член во GREVIO- Group of experts on Action against violence against Women and domestic Violence. GREVIO е независно експертско тело одговорно за мониторинг и имплементација на Истанбулската конвенција. Членовите ги номинира Владата на Република Македонија со доставување на три номинации до GREVIO за кандидати кои ги исполнуваат потребните критериуми. GREVIO на седницата во април 2019 година ќе ги разгледа доставените номинации и ќе избере еден член на телото со мандат од 4 години. Новоизбраниот член ќе започне со работа од 1 јуни 2019 година. 

Повеќе

Јавен оглас

Министерството за труд и социјална политика и Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје ќе отпочнат со спроведување на нова Програма за подобрување на квалитетотот на раното учење и развој во установите за згрижување и воспитание на децата. 

За таа цел објавуваме ОГЛАС за ангажирање на 30 „Воспитувачи/ки за колегијална поддршка“.  

Министерството за труд и социјална политика ги поттикнува сите вработени (воспитувачи/ки, педагози) од установите за згрижување и воспитание на деца – детски градинки кои ги исполнуваат наведените услови во огласот и се заинтересирани да аплицираат. 

ЈАВЕН ПОВИК 

Министерството за труд и социјална политика  известува дека во насока на унапредување и развој на социјалните услуги на локално ниво и подобрување на квалитетот и пристапот на услугите согласно потребите на граѓаните  во социјален ризик и социјална исклученост, во континуитет ќе продолжи со  активности за финансирање на проекти  за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти  за проширување на капацитетите за  обезбедување на услугите со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална  политика или со други извори на средства.

Повеќе

                                                                 ИЗВЕСТУВАЊЕ

списокот за лица корисници на услугата за Бањско климатска рекерација на корисници на пензија за 2019 година ( АЛБ )

Повик

Управата за водење на матичните книги и Министерство за труд и социјална политика објавува

Повик за прибирање на податоци за лица-нерегистрирани во матична книга на родени  

(македонски јазик) (ромски јазик)  (турски јазик) (албански јазик)

Јавен оглас

за финансирање на проекти за изградба, доградба, адаптација и опремување на  објекти за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика

Решение

Решение за утврдување на критериумите и методологија за рангирање и избор на општини за кои ќе се обезбеди финансирање со средства од Буџетот на Министерството за труд и социјална политика за 2018 година за проширување на капацитетите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст

Повик за условен паричен надоместок

Министерството за труд и социјална политика ги известува корисниците на социјална парична помош во чии што домаќинства има членови кои што се редовни ученици во средно образование дека започнува поднесувањето на барањата за вклучување во Програмата за условен паричен надоместок за средно образование за учебната 2018/2019 година. Износот на Условениот паричен надоместок е 12.000,00 МКД на годишно ниво и овие средства се исплаќаат на мајката на ученикот.

Повеќе