10.02.2022

Тренчевска: Германија е наш пријател и поддржувач во политиките насочени кон унапредување на работничките права, социјалната заштита и родовата еднаквост

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска, денеска оствари средба со германската амбасадорка во земјава, Анке Холштајн и заменик амбасадорот и раководител на економскиот сектор во германската амбасада, Ото Граф.

На средбата се разговараше за областите кои се во надлежност на Министерството за труд и социјална политика, а во кои има тесна соработка со Република Германија, како што се работните односи, социјалната заштита, родовата еднаквост, заштитата од дискриминација и превенција и заштита од трговија со луѓе.

Министерката Тренчевска потенцираше дека унапредувањето на работничките права, статусот на работниците и воопшто подигнувањето на животниот стандард на граѓаните е приоритет на Владата и Министерството за труд и социјална политика. Во таа насока таа информираше дека денеска измените на Законот за минимална плата ќе бидат претставени пред пратениците во Собранието на Северна Македонија. 

„Низ социјален дијалог, се донесе најодржливото решение за утврдување на минималната плата. Заедно со социјалните партнери преку отворена дискусија, дојдовме до решение кое одговара на сите засегнати страни. Минимална плата од 18.000 денари и измена во критериумите за годишно усогласување на минималната плата со 50% од годишниот раст на просечната плата и 50% од растот на трошоците за живот. Притоа, таа нема да биде пониска од 57 % од  просечната плата објавена од Државниот завод за статистика, за претходната година,“ рече Тренчевска.

Министерката рече и дека Владата обезбедува финансиска поддршка за работодавачите во делот на придонесите на нето зголемената минимална плата.

Германскиот заменик амбасадор Граф рече дека од страна на германските инвеститори во државата ова решение има голема поддршка, како и дека тие се стремат кон достигнување на европски плати и за работниците во Северна Македонија.

Од страна на германската амбасадорка беше посочено дека постоењето на социјален дијалог во општеството е од особено значење, но и чувството на граѓаните дека се дел од него, преку мерки и политики кои се во нивни интерес.

На средбата стана збор и за законското решение недела -ден на неделен одмор, во смисла на исклучоците и неопходноста на одредени дејности да работат во недела, кои законот ги предвидува, а согласно тоа работниците да добијат надомест за работа во недела и слободен ден, во текот на следните седум дена.

Соговорниците ја потврдија одличната соработка на Министерството со Германското друштво за меѓународна соработка GIZ, на полето на социјалното претприемништво, формализација на сезонската, неформална работа, трговија со луѓе, како и антидискриминацијата и политиките за родова еднаквост.

Министерката рече дека Законот за заштита од дискриминација има големо значење и во однос на усогласување на нашето со европското законодавство, но и за нашите граѓани, потоа Законот против насилство на жените и заштита од друг вид на насилство и новиот предлог Закон за родова еднаквост, кој е во финална фаза, се актуелните Закони за кои Министерството одговорно застана.  

Соговорниците изразија подготвеност на продолжување на добрата соработка и негување на добрите пријателски односи и во иднина.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }