12.02.2022

Тренчевска: Реализираме политики кои се одговор на потребите на самохраните родители, социјалната реформа дава реални резултати

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска посети две еднородителски семејства во Штип, со кои разговараше за потребите и предизвиците со кои се соочуваат, како и ефектите од социјалната реформа со која се промени целосно пристапот кон ранливите категории на граѓани.

Таа истакна дека социјалната реформа креирана со цел унапредување на правата и зголемување на помошта за ранливите категории на граѓани, дава реални резултати, а тоа е зголемена социјална помош, за 300%, детски и образовен додаток и поголеми права и услуги за лицата со попреченост.

„Едното семејство користи надоместок заради попреченост на лице со  најтешка телесна попреченост, Гарантирана минимална помош, надоместок за помош и нега од друго лице а исто така детето е корисник на услуга дневен престој во Дневен центар за деца со интелектуална или телесна попреченост. Мајката не информираше дека користи и надомест за стечаен работник кој со проширувањето на опфатот на лица кој го направивме го оствари ова право.


Имено, со новото законско решение, дополнителни 1100 стечајци добиваат материјално обезбедување од 9.242 денари месечно.За другото семејство, мајката која е самохран родител,  ме информираше дека за двете деца кои се ученици користат и детски и образовен додаток, мајката е вработена и со измените во Законот за минимална плата, ќе добие зголемена плата од 18.000 денари,“ информираше министерката.

Таа истакна дека, Владата и Министерство се отворени и достапни за сите потреби и сите предизвици со кои се соочуваат самохраните родители, како и останатите граѓани на кои помошта им е неопходна. Тука сме за граѓаните, рече Тренчевска, за сите инцијативи кои доаѓаат од нив, а кои ќе придонесат за да испорачаме резултати од кои придобивка ќе имаат сите.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }