24.02.2022

Тренчевска:  Вработувањето на лицата со попреченост останува во фокусот на нашето работење 

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска оствари средба со Заедницата на заштитни друштва ЗАПОВИМ. На средбата се разговараше за нацрт верзијата на Предлог законот за вработување на инвалидни лица. Министерката Тренчевска посочи дека текстот на законот не е конечен и дека во неговата подготовка ќе бидат вклучени и релевантни организации, партнери на МТСП, а ќе биде организирана и јавна расправа.  


„Ние сакаме да дојдеме до законско решение кое ќе биде во интерес на сите.  Лицата со попреченост и нивната вработливост ќе ја добијат централната улога, бидејќи ќе бидат понудени најсоодветните решенија за нивно вадење од системот на социјална заштита.  Целта ни е овие лица да ги извадиме на пазарот на трудот за полесно да може да се интегрираат во заедницата. Тоа ќе го направиме заедно, преку дијалог со сите засегнати страни бидејќи само со лица оспособени за работа ќе се зголеми продуктивноста и на заштитните друштва. Во новото законско решение ќе биде вклучена и професионалната рехабилитација на лицата со попреченост за да  создадеме широк дијазапон на вработлива структура“, рече Тренчевска. 

Според претставниците на Заедницата на заштитни друштва во државата, со постојното законско решение инклузијата на лицата со попреченост е на задоволително ниво  бидејќи 80% се вработени. Посочија дека бенефициите при вклучувањето на лицата со инвалидитет во работниот процес даваат резултати и за фирмите и за лицата со попреченост. Тие понудија помош во изготвување на новиот Правилник во делот на професионалната рехабилитација. 

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }