30.1.2015

Државата со нови поволности за згрижувачите и лица со инвалидност 

Зголемување на надоместокот за згрижувачи за 25%

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, денес на прес конференција информираше за измените во закон за социјална заштита усвоени од Владата на Република Македонија со кои се создава законски основ за реализација на два проекти од програмата на Владата.


Повеќе

24.1.2015

Отворена нова градинка во Охрид

Mинистерот за труд и социјална политика, Диме Спасов  и градоначалникот на Општина Охрид, Никола Бакрачевски, ја пуштија во употреба новата детска градинка во други просторни услови во населба „Радојца Новичиќ" во Охрид. 

Повеќе

23.1.2015

Над 7 милиони евра отпишани долгови досега

Вкупно 427 милиони денари или над седум милиони евра е износот на досега еднократно отпишаните долгови. Реализирани се 4.670 барања од кои преку 90 проценти на лица приматели на социјална помош.

Повеќе

21.1.2015

Преку мерката за млади вработени 6126 вработени 

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов присуствуваше на последниот Саем за вработување кој се одржа во Тетово, во организација на Агенцијата за вработување на Република Македонија.

Повеќе

17.1.2015

Пуштен во употреба објектот „Стапалче“

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и градоначалникот на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец го пуштија во употреба објектот „Стапалче“  во рамки на ЈОУДГ “8-ми март” во населбата Припор во Општина Кисела Вода, кој има капацитет за згрижување на 75 деца.

Повеќе

15.1.2015

Продолжува Проектот “Бањско-климатска рекреација на корисници на пензија” за нови 5500 лица

Mинистерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, директорот на Фондот за ПИОМ, Амет Даути и претседателот на Сојуз на здруженија на пензионери на Македонија, Драги Аргировски информираа за Проектот бањско климатска рекреација на корисници на пензија.

“Во изминатите пет години, проектот “Бањско-климатска рекреација на корисници на пензија” ги надмина позитивните очекувања на прифатеност и искористеност. Во овој проект има низа позитивни аспекти, како на пример подобрување на здравјето на повозрасните лица и нивна рекреација и рехабилитација како и соодветна социјализација и квалитетно исполнето време, но исто така проектот придонесе и за развојот на бањскиот туризам во Република Македонија како и за значително подигнување на квалитетот на бањските капацитети”, рече министерот Спасов. 

 

Повеќе

13.1.2015

Започнува проектот бесплатен туристички викенд  за пензионерите

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, директорот на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, Амет Даути и претседателот на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија, Драги Аргировски информираа за проектот “Бесплатен туристички викенд за корисници на пензија за 2015 година”. Министерот Спасов рече дека третото доба е период  од животот, кога треба да постои сигурност на повозрасните лица и квалитетно живеење.

Повеќе

10.1.2015

Отворен дневен центар за згрижување деца во социјален ризик во Прилеп


Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, директорката на  Центар за социјални работи-Прилеп Снежана Јованоска и градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески, денес  го отворија Дневниот центар за згрижување деца во социјален ризик во Прилеп.

Повеќе

10.1.2015

9000 дечиња до сега на бесплатен одмор

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов,градоначалникот на општина Битола, Владимир Талески, директорот на Центарот за социјални работи, Виолета Гаџовска денес ги посетија децата кои се на зимување во рамки на Проектот за користење услуга за одмор и рекреација на деца од семејства во социјален ризик.

Повеќе
Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->