06.07.2021

Министерката Шахпаска: Домот за стари лица "д-р Иван Влашки" од Берово го прошири капацитетот за 10 лица, МТСП инвестираше во негово опремување во вредност од над 1.300.000 денари
 
„За нас како Влада и ресорно министерство грижата за граѓаните, особено ранливите категории, почнувајќи од најмладата возраст па се до највозрасните граѓани е наш врвен приоритет“, рече министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска на денешното отворање на новиот дел, третата ламела на Домот за стари лица "д-р Иван Влашки" во Берово.

Mинистерството за труд и социјална политика во овој проект учествуваше преку Програмата за изградба, опремување и одржување на објекти за социјална заштита и домови за стари лица, со набавка, испорака и монтажа на опрема во вредност над 1.300.000,00 денари.

„Со доградбата на Домот за стари лица во Берово, се обезбедија дополнителни 10 места, односно вкупно капацитет за 39 стари лица, како и вработување на 7 нови лица. Овозможивме достоинствени услови, со вклучена со психосоцијална и здравствена поддршка од стручни лица“, рече министерката Шахпаска.

Таа потенцираше дека покрај обезбедувањето на услови и сместувачки капацитети, министерството активно работи на децентрализација на социјалните услуги и наскоро во Општина Берово ќе биде достапна и услугата помош и нега во домот за стари и изнемоштени лица, како една од 19-те општини кои потпишаа договори за грант за развој на социјални услуги на локално ниво.

Министерката Шахпаска изрази благодарност за поддршката од Швајцарската амбасада и Источниот плански регион, затоа што преку форумите на заедниците на регионот, во партнерство со општините, се реализираат проекти кои се многу значајни за сите граѓани во државата.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }