12.05.2022

Потпишана Декларација за поголема безбедност на децата во сообраќајот „Безбедни деца-безбедна иднина“ 

Децата се најранливата категорија учесници во сообраќајот. Како пешаци, патници или возачи на велосипеди. Едукацијата на децата и надградување на нивните знаења и способности придонесуваат за подигање на свесноста и одговорноста во сообраќајот.  

Во знак на 11 мај Денот на културата во сообраќајот и 1 јуни Меѓународниот ден на децата, во организација на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата министерката Тренчевска, потпиша Декларација за поголема безбедност на децата во сообраќајот „Безбедни деца-безбедна иднина“.

Целта на Декларацијата е намалување на бројот на повредени и загинати деца на патиштата во државата, преку имплементација на национални и локални стратегии, едукативно - превентивни кампањи и акции за безбедност на децата во сообраќајот.

Покрај Министерството за труд и социјална политика, потписници на Декларацијата се и Министерството за внатрешни работи, Министерството за транспорт и врски, Министерството за образование и наука и Министерството за локална самоуправа. 

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }