31.01.2024

Средба Велковски-Ди Џовани: МТСП и УНИЦЕФ ќе се залагаат за унапредување на социјалната и детската заштита во државата

Унапредувањето на соработката помеѓу Министерството за труд и социјална политика и УНИЦЕФ, беше тема на денешниот прв официјален состанок помеѓу министерот за труд и социјална политика, Ѓоко Велковски и преставничката на УНИЦЕФ, Патриција Ди Џовани.

На состанокот беа истакнати приоритетите на Министерството за труд и социјална политика, при што министерот Велковски јасно ги потенцираше заложбите за поквалитетна заштита на децата, како и подигнување на раниот детски развој.

,,Како министер за труд и социјална политика ќе се залагам за најдобриот интерес на децата, цврсто и силно ќе застанам зад правата на секое дете и ќе се борам за поголеми инвестиции во човечкиот капитал, затоа што во тоа е нашата иднина", рече Велковски.

Исто така, министерот потенцира дека особено внимание ќе се посвети и на унапредувањето на социјалната заштита, односно на градењето систем кој ќе ги интегрира граѓаните во активното општество.

Процесите на деинституционализација, заштита на децата со попреченост и социјалната и детската заштита се врвен приоритет и за силниот стратешки партнер УНИЦЕФ. 

Ова беше потврдено од Ди Џовани, која рече дека УНИЦЕФ ќе продолжи да учествува во креирањето на националните политики и да ги поддржува активностите на министерството во овие области и во иднина.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }