08.02.2024

Средба Велковски – Гир: ЕУ останува силен поддржувач на државата во заложбите за намалување на невработеноста и унапредување на социјалната и детската заштита 

Европската унија ќе продолжи да обезбедува финансиска и логистичка поддршка за креирање на квалитетни политики и мерки кои ќе ги унапредуваат системите за социјална и детска заштита и ќе ја подобруваат состојбата на пазарот на трудот преку подигнување на вработливоста на граѓаните и намалување на стапката на невработеност. 

Ова е потврдено на денешната прва средба на министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски со амбасадорот на Европската Унија во Скопје, Дејвид Гир на која се дискутираше за актуелната состојба во ресорот и планираните активности во периодот што следи.  

Велковски информираше дека во следните три месеци негов приоритет е подигнување на транспарентноста и ефикасноста на работата на министерството и на институциите под негова надлежност, со цел граѓаните да можат едноставно и навремено да ги остваруваат сите права кои им следуваат согласно законската регулатива. 

На средбата стана збор и за заедничките активности на МТСП и на Делегацијата на Европската Унија, а амбасадорот Гир изрази уверување дека европските фондови и натаму остануваат отворени за поддршка на проекти и мерки од кои крајниот бенефит е наменет за граѓаните. 

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }