05.05.2022

Тренчевска: Едукацијата за здравјето е од особено значење за заштита на сите граѓани

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска се сретна со Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари.

На средбата потпишаа меморандум за соработка меѓу Министерството за труд и социјална политика и Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари во делот на заштита и унапредување на здравјето на децата и малолетните лица, младината, жените и лицата со пречки во развојот на Република Северна Македонија.

„Целта на потпишувањето на меморандумот е унапредување на здравјето и континуирана здравствена едукација, подигнување на јавната свест за користење на психоактивни супстанции од страна на децата, негување на менталното здравје во предучилишните установи и установите за социјалната заштита, значењето за заштита од сексуално преносливи болести кај младите како и совети за репродуктивно и сексуално здравје, промоција на вакцинацијата за ХПВ вирусната инфекција, безбедно планирање на бременост, адолесцентска бременост. Запознавање на младината со нивните законски права. Како и промоција на рамноправноста на половите, запознавањето со типовите на родово базирано насилство, правата како и соодветна заштита и згрижување на жртвите од сексуално насилство,“ рече Тренчевска.

Министерката изјави дека со соработката ќе се овозможи координација меѓу институциите и реализација на активности кои ќе овозможат стекнување на вештини и знаења за одговор на предизвиците кои ги наметнува современото општество.

„Превенцијата на болестите и соодветната едукација се од особено значење за сите граѓани. Потребно е да ги мапираме целните групи со кои што ќе работиме и каде што ќе постигнеме најголем успех при работата. Како министерство секогаш се залагаме да ги испорачаме услугите во вистински раце “ истакна Тренчевска.

На крајот од средбата двете страни се согласија на плодна соработка меѓу институциите со која ќе се достигне целта на потпишаниот меморандум.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }