25.01.2024

Тренчевска: Младите нека продолжат да бидат иницијатори, ние сме тука иницијативите да ги донесеме до реалност

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денес присуствуваше на саемот на услуги „Начини до добро ментално здравје“ во организација на Националниот младински совет на Македонија и Министерството за труд и социјална политика.

На настанот беше презентирана Националната стратегија за ментално здравје на младите како и новото советувалиште за млади кое треба да го имплементира министерството како прв чекор од акцискиот план кој произлезе од стратегијата. 

Планирани услуги кои треба да се даваат во советувалиштето се: советодавни услуги, психосоцијална помош и поддршка, окупациона терапија и градење на вештини и менторирање. Советувалиштето ќе биде во склоп на Јавна установа за згрижување деца со воспитно-социјални проблеми и нарушено поведение „25 Мај“. 

Министерката Тренчевска во своето излагање ја истакна нејзината доверба кон младите во нивниот прогресивен дух и начин на размислување. Таа истакна дека Владата досега работеше заедно со младите, беше дел од нивните иницијативи и се со една цел, подобри можности во нашата држава и поголеми перспективи.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }