28.12.2023

Тренчевска: Граѓаните го препознаваат значењето на нашите колективни напори за одржување на достоинството на трудот

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денес се обрати на презентацијата на новата Mетодологија за пресметка на синдикалната кошничка, настан во организација на Сојузот на синдикати на Македонија. 

Тренчевска во своето обраќање на почетокот истакна дека е значително задоволна што токму во нејзиниот мандат се направени најголемите исчекори во подобрувањето на правата на работниците. Посочувајќи на: недела неработен ден, новиот предлог Закон за работни односи, новиот колективен договор, Законот за минимална плата која континуирано ќе се зголемува.

Министерката истакна дека работата која се карактеризира со компетенции, знаења и вештини го претставува столбот на општеството и дека плодовите од трудот кој се вложува се манифестираат во плата која не само што ќе го издржува работникот туку ќе овозможи на нив и на семејствата достоинствен живот.

„Со задоволство најавувам значаен исчекор во оваа насока – воведување нова методологија за пресметка на минималната синдикална кошничка. Оваа методологија ќе ни овозможи да ги анализираме вистинските и релевантни потреби на семејствата во реално време, олеснувајќи го формулирањето на политики кои промовираат економски развој, ја намалуваат сиромаштијата и го подигнуваат севкупниот квалитет на живот за нашите граѓани“, рече Тренчевска.

На крај таа истакна дека граѓаните ги препознаваат чекорите на Владата во насока на подобрување на квалитетот на живот на работниците.

„Верувам дека граѓаните го препознаваат значењето на нашите колективни напори во обликувањето на општество каде што се одржува достоинството на трудот, а наградите од работата се сразмерни на потребите на нашите граѓани кои се развиваат. Заложбата на Владата на Република Северна Македонија за оваа кауза останува непоколеблива и заедно ќе го изградиме патот кон поправедна, поправедна и попросперитетна иднина за сите“, рече Тренчевска.

На крај министерката им честита Нова Година на сите работници и посака повисоки плати и поквалитетни работни места во претстојната година.

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }