ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ!

Почитувани,

По повод Меѓународниот ден на сеќавањето на холокаустот 27 јануари, ден кој Генералното собрание на Обединетите Нации во 2005 година одлучи да им се посвети на жртвите, односно да им се оддава почит на жртвите на холокаустот, ден кога концентрациониот логор Аушвиц конечно престана да функционира, Министерството за труд и социјална политика се придружува во одбележување на тој ден со пораката: Да не се повтори! 

Како човек и претставник на еврејската заедница во државава, но и како министер сакам да порачам овие настани за секогаш да останат во историјата и да бидат потсетник никогаш повеќе да не бидеме сведоци на такви злочини. Историјата сведочи дека над 5 милиони Евреи беа жртви на Третиот Рајх, но и други народи Роми, Словени кои беа  жртви на погромот од страна на нацистичкиот режим. Меѓу жртвите на холокаустот беа и 7.200 македонски Евреи. 

Нека денешниот ден биде потсетник за она што бидува, кога омразата станува лудило, а лудилото епидемија. 

Никогаш повеќе да не се повтори!  

TË MOS PËRSËRITET!

Të nderuar,

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit - 27 Janari, ditë kjo që Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara në vitin 2005 vendosi t’ua kushtojë viktimave, respektivisht t’i përkujtojë viktimat e Holokaustit – dita kur pushoi së funksionuari logori Aushvic, Ministria e Punës dhe Politikës Sociale i bashkëngjitet shënimit të kësaj dite, me porosinë: Të mos përsëritet!

Si njeri dhe si përfaqësuese e komunitetit hebre në shtet, por edhe si ministre dua të bëj apel që këto ngjarje përgjithmonë të mbeten në histori dhe përkujtim që kurrë më të mos jemi dëshmitarë të krimeve të tilla. Historia dëshmon se mbi 5 milionë hebrenj ishin viktima të Rajhit të Tretë, por edhe popuj tjerë, si romë, sllovenë që ishin viktima të regjimit nazist. Në viktimat e Holokaustit ishin edhe 7.200 hebrenj maqedonas. 

Kjo ditë le të shërbejë si përkujtim i asaj që ndodhi, kur urrejtja u shndërrua në çmenduri, ndërsa çmenduria kaloi në epidemi.

Të mos përsëritet kurrë më!  

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }