МТСП: Пунктовите за бездомни лица функционираат, во соработка со Црвен Крст се делат заштитни маски и средства за дезинфекција за бездомниците

Министерството за труд и социјална политика информира дека четирите прифатни пунктови за бездомни лица, отворени во соработка со Црвен крст, се функционални и согласно препораките на Владата делат пакувана храна, маски и гелови за дезинфекција за бездомните лица. 

Во функција се прифатните пунктови во Скопје, Битола, Струмица и Струга. Дополнително, во Скопје функционира и медицински пункт во Момин Поток, во организација на Црвен Крст. Хигиенски производи се дистрибуирани и на бездомните семејства сместени во Визбегово. 

Дополнително, Министерството преку центрите за социјална работа организира акција за набавка и дистрибуција на средства за дезинфекција и заштитни средства за семејствата кои живеат во субстандардни услови.

 

MPPS: Punktet e të pastrehëve funksionojnë, në bashkëpunim me Kryqin e Kuq ndahen maska mbrojtëse dhe mjete për dezinfektim për të pastrehët

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale informon se katër punktet e pranimit për të pastrehët, të hapura në bashkëpunim me Kryqin e Kuq, janë funksionalë dhe, në përputhje me rekomandimet e Qeverisë,ndajnë ushqim të paketuar, maska dhe mjete për dezinfektim për personat e pastrehë.

Në funksion janë punktet e pranimit në Shkup, Manastir, Strumicë dhe Strugë. Për më tepër, në Shkup funksionon edhe punkti medicinal në Momin Potok, në organizim të Kryqit të Kuq. Produkte higjienike janë distribuuar edhe për familjet pa strehë që janë vendosur në Vizbeg.
Për më tepër, Ministria përmes Qendrave për Punë Sociale organizon aksion për furnizimin dhe distribuimin e mjeteve për dezinfektim dhe mjeteve mbrojtëse për familjet që jetojnë në kushte substandarde. 

Со еден клик до сите услуги
Uslugi.gov.mk
Кликни тука
-->
Овој веб сајт користи колачиња "Cookies", за да го подобри корисничкото искуство.

Доколку ги прифаќате условите притиснете “Се согласувам”. Повеќе инфо.

var prevDropDown = null; function dropDown(src) { if (prevDropDown != null) { prevDropDown.className = "mnuHidden"; } var id = src.id; var subMenuTable; var childID = id + '_submenu'; subMenuTable = document.getElementById(childID); subMenuTable.className = "mnuVisible"; prevDropDown = subMenuTable; }